Πρωτοφανής βανδαλισμός σε δύο μαρμάρινες προτομές του ήρωα δημοσιογράφου, Κωστή Παπαδάκη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Εμμανουήλ Τσουδερού που αφέθηκαν να καταστραφούν, πεταμένες στον δημοτικό κήπο του Ρεθύμνου, αφού είχαν αποξηλωθεί από τη θέση τους στην πλατεία της Σοχώρας για τις ανάγκες του έργου ανάπλασης.

Το θέμα αναδείχθηκε από τοπική εφημερίδα τις προηγούμενες ημέρες και έκτοτε οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ρεθύμνου δεν κατάφεραν να δώσουν πειστικές απαντήσεις για το πώς και με ποια λογική οι δύο μαρμάρινες προτομές, έργα γνωστών καλλιτεχνών, εγκαταλείφθηκαν μισοκατεστραμένες στον δημοτικό κήπο, αντί να μεταφερθούν και να αποθηκευθούν σε κατάλληλο σημείο, σε κάποια από τις δημοτικές αποθήκες, όπως υποστηρίζεται ότι συνέβη με τις τρεις χάλκινες προτομές που βρίσκονταν στην πλατεία της Νομαρχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προτομή του ήρωα δημοσιογράφου, Κωστή Παπαδάκη, του πρώτου νεκρού από την Κρήτη στο Αλβανικό Μέτωπο, είναι έργο του γλύπτη Ν. Γ. Παρασκευά, ενώ η προτομή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κατά την περίοδο της Μάχης της Κρήτης, Εμμανουήλ Τσουδερού, είναι έργο του γνωστού γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά και είναι το μοναδικό έργο του που υπάρχει στο Ρέθυμνο!

Τα αγάλματα εντοπίστηκαν παρατημένα στη νότια πλευρά του δημοτικού κήπου. Η προτομή του Κ. Παπαδάκη ήταν «αποκεφαλισμένη», ενώ το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά έχει σημαντικές φθορές στο πρόσωπο, τα αυτιά, τη μύτη.

Στην αρχή της εβδομάδας, και μετά την αποκάλυψη της καταστροφής, οι προτομές απομακρύνθηκαν από τον δημοτικό κήπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ακριτικό Νεστόριο, όπου σκοτώθηκε ο Παπαδάκης το ’40, υπάρχει αναμνηστική στήλη και ο τάφος του πρώτου δημοσιογράφου που χάθηκε στον πόλεμο.

Δικαιολογίες εκ των υστέρων

Η τεχνική υπηρεσία, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι δύο προτομές, έστειλε χθες μία ανακοίνωση, στην οποία περιγράφει την άποψή της σχετικά με το πώς έγινε η μεταφορά τους. Αδυνατεί, πάντως, να δικαιολογήσει γιατί δεν αποθηκεύτηκαν εξ αρχής σε κατάλληλο χώρο οι προτομές, υποστηρίζει ότι έγινε προσπάθεια να προστατευθεί η προτομή Τσουδερού «τοποθετώντας την με το πρόσωπο στο χώμα» (!), επιρρίπτει ευθύνες σε άγνωστους «ενήλικες» πολίτες που εκτιμά ότι έκαναν τον βανδαλισμό και αρκείται να αναγνωρίσει την ευθύνη της λέγοντας ότι εκφράζει τη λύπη της και ότι στο μέλλον θα αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

Διαβάστε την επιστολή του κ. Παπαδάκη προς την ΕΣΗΕΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης