Βαριές κατηγορίες για την απάτη «μαμούθ»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011, 17:27
Βαριές κατηγορίες για την απάτη «μαμούθ»
Κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και πλαστογραφία σε βάρος Ν.Π.Δ.Δ. αντιμετωπίζουν τα φερόμενα ως μέλη κυκλώματος που εκταμίευε αποζημιώσεις, ύψους 1,17 εκατ. ευρώ, σε βάρος της Εθνικής Ασφαλιστικής από εικονικές ή ανύπαρκτες ζημιές αυτοκινήτων.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο 24ωρο σε Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδος, συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα ενώ για την υπόθεση αναζητείται ένα ακόμη άτομο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Ιωάννα Ζωγράφου, η οποία τους απήγγειλε τις κατηγορίες, ενώ στην συνέχεια τους παρέπεμψε να απολογηθούν στον 1ο ειδικό ανακριτή, από τον οποίο πήραν προθεσμία.

Το μεγάλο κόλπο

Η «βιομηχανία» της εξαπάτησης λειτουργούσε τα τρία -τουλάχιστον- τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής -που είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας-, πραγματογνωμόνων, ασφαλιστικών πρακτόρων κι ενός επιχειρηματία - ιδιοκτήτη συνεργείων επισκευής οχημάτων.

Όπως έγινε γνωστό, στις 182 ενδεικτικές υποθέσεις - φακέλους που εξετάσθηκαν από τις αρχές Αυγούστου από τις αστυνομικές αρχές, διαπιστώθηκε η παράνομη είσπραξη αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 1.172.136 ευρώ, που προέκυψαν από εικονικές ή ανύπαρκτες ζημιές οχημάτων από τροχαία ατυχήματα, κακόβουλες ενέργειες τρίτων, βλάβες από φυσικές καταστροφές, θραύσεις κρυστάλλων κλπ. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι σε πραγματικές ζημιές οχημάτων που είχαν κοστολογηθεί και είχαν εισπραχθεί κανονικά τα αντίστοιχα ποσά από τους δικαιούχους, τα μέλη του κυκλώματος είχαν εισπράξει μεγαλύτερα ποσά, ως αποζημιώσεις, εν αγνοία των δικαιούχων.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011, 17:30