Σημαντικούς κινδύνους για τους ζωντανούς οργανισμούς, που διαβιούν στη λίμνη της Αγιάς, εγκυμονεί η ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού του λεγόμενου βουβαλοβάτραχου.

Πρόκειται για ένα είδος βατράχου, ασυνήθιστα μεγάλου για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο σύμφωνα με βιολόγους απειλεί την πανίδα της λίμνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χανιών προχωρά στην υλοποίηση της μελέτης για αναβάθμιση και ανάδειξη της Λίμνης της Αγιάς, βιολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κάνουν λόγο για κίνδυνο εξαφάνισης του βιότοπου λόγω της εμφάνισης αυτού του σπάνιου είδος βατράχου, ο οποίος συναντάται κυρίως σε λίμνες της Αμερικής, όμως τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνισή του και σε βιότοπους της Κρήτης, απειλώντας τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με τον βιολόγο Μιχάλη Δρετάκη, «απαιτείται αρκετή δουλειά για να προστατευτεί ο βιότοπος από την αριθμητική αύξηση του βουβαλοβάτραχου. Ο βουβαλοβάτραχος είναι κυρίαρχο ζώο αυτή τη στιγμή στη λίμνη της Αγιάς».

Ο εισαγόμενος «εισβολέας» άρχισε να αναπτύσσεται το 2001 και να πολλαπλασιάζεται σε βάρος των υπολοίπων οργανισμών. Επιτίθεται στα κοινά βατράχια από τα οποία είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ζυγίζει περίπου διακόσια γραμμάρια και μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε σπουργίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ο κ. Δρετάκης «δεν ξέρω τον πληθυσμό αλλά είναι πολύ μεγάλος. Δεν ξέρουμε αν έχει ξεφύγει αρκετά μακριά από τα όρια της Αγιάς, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να ψαχτεί και πρέπει να γίνουν προσπάθειες να μειωθεί ο πληθυσμός».

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του βουβαλοβάτραχου χωρίς να μπορούν προς το παρόν να αντιδράσουν. Κρούουν ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της πανίδας της λίμνης και τονίζουν την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου προγράμματος προστασίας της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης