Με ομόφωνη απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), σε αποψινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να μην χορηγήσει άδεια στους δικηγόρους που παρίστανται στη δευτεροβάθμια δίκη για την υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, υπόθεση για την οποία κατηγορείται και ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Από τα 17 παρόντα μέλη, σε σύνολο 25 που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, άπαντες τάχθηκαν υπέρ της απόφασης να μην χορηγηθεί άδεια και να τηρηθεί η απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που δεν επιτρέπει στους δικηγόρους να παρίστανται την τρίτη μέρα της συνεδρίασης στα Κακουργιοδικεία, εφόσον κατά τις δύο προηγούμενες δεν έχει ξεκινήσει η δίκη, όπως συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα προέκυψε μετά την πρωινή απόφαση του Πενταμελούς Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης να ξεκινήσει κανονικά η δίκη. Το δικαστήριο επικαλέστηκε τις διατάξεις του νόμου 4220/11, που αφορά την επιτάχυνση εκδίκασης υποθέσεων διαφθοράς στο δημόσιο.

Επίκληση στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου είχαν κάνει προηγουμένως οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, οι υπερασπιστές των δύο κατηγορούμενων πρώην διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, τόνισαν ότι δεσμεύονται από την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Με δεδομένη την απόφαση του δικαστηρίου, οι συνήγοροι κλήθηκαν να πάρουν άδεια από το ΔΣΘ, ο οποίος όμως αρνήθηκε την χορήγησή της. Έτσι, το δικαστήριο, διακόπτοντας για αύριο το πρωί τη διαδικασία, δέχθηκε να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΘ, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση απαγόρευσης και να γνωστοποιηθεί εγγράφως ενώπιον των δικαστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την οριστική απόφαση για την τύχη της δίκης θα την λάβει την Παρασκευή το δικαστήριο που θα επαναλάβει τη συνεδρίαση στις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, εφόσον δοθεί αναβολή, η νέα δικάσιμος που θα δοθεί προβλέπεται να είναι εντός του επόμενου τριμήνου.

Να σημειωθεί ότι στην πρωτόδικη δίκη για την υπεξαίρεση στα ταμεία του κεντρικού δήμου, που προσδιορίστηκε σε περίπου 18 εκατ. ευρώ, είχαν καταδικαστεί σε ισόβια ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, ενώ ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών επιβλήθηκαν αντιστοίχους στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου.

Στους δύο τελευταίους το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, είχε χορηγήσει δικαίωμα αναστολής στην έφεση, με αποτέλεσμα να μείνουν ελεύθεροι έως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης