Ένα βίντεο σχετικά με τα γεγονότα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 δημοσιεύεται από την ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, η οποία ανέλαβε τη διερεύνηση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα σε συμπλοκή με μέλη της Χρυσής Αυγής.
Η μελέτη εκπονήθηκε έπειτα από παραγγελία της οικογένειας του εκλιπόντος και του δικηγόρου πολιτικής αγωγής.
Από την έρευνα προκύπτει μία σειρά θεμάτων, τα οποία απαριθμούνται.
Παρακολουθήστε το βίντεο που δημοσιεύει το omniatv:

H έρευνα

Η ομάδα των ειδικών που μελέτησε την υπόθεση χρησιμοποίησε στοιχεία από κάμερες κλειστού κυκλώματος, απομαγνητοφωνήσεις από το σύστημα ενδοεπικοινωνίας τόσο της αστυνομίας όσο και του ΕΚΑΒ, καθώς και καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων.
Μεταξύ άλλων έγινε απόπειρα συγχρονισμού των βίντεο που παρελήφθησαν μέσω της σύνδεσής τους με τα ηχητικά αρχεία.
Τα αποτελέσματα

Η έρευνα οδήγησε σε μια σειρά επιμέρους στοιχείων που πρέπει να τεθούν υπό διερεύνηση.

Από το συγκεκριμένο υλικό προκύπτουν τα εξής:
– Οι τέσσερις αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. αφίχθησαν στις 23:58:11. Οι ίδιοι τρία λεπτά αργότερα ανέφεραν στο εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας ότι υπήρχε μία ομάδα μόνο παρούσα, αποτελούμενη από 2 μοτοσικλέτες και 4 αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους είχαν ισχυριστεί ότι έλαβαν την κλήση για επέμβαση στις 23:59.00.
Μία πομπή οχημάτων κατευθύνθηκε από τη Λ. Σαλαμίνος (που οδηγεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής Νίκαιας) προς την καφετέρια «Κοράλλι» (όπου βρισκόταν ο Φύσσας και ξεκίνησε η συμπλοκή) στις 23:59:08. Ένα εκ των αυτοκινήτων, το πρώτο στη σειρά, ταιριάζει στην περιγραφή του αυτοκινήτου του Ρουπακιά.
– Την ώρα 23:59:40 οι τέσσερις συνολικά αστυνομικές μοτοσυκλέτες εμφανίστηκαν και πάλι στην οδό Τσαλδάρη. Στο μεσοδιάστημα εκτιμάται ότι έκαναν τον γύρο του οικοδομικού τετραγώνου. Την ενέργειά τους αυτή δεν την ανέφεραν στο κέντρο, αλλά ούτε και στη διάρκεια των καταθέσεών τους.
-Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα την ώρα 00:01:49 άτομα φαίνονταν επί της οδού Τσαλδάρη να τρέχουν και να στρίβουν στην οδό Ξάνθου.
-Μεταξύ 00:02:10-00:03:00 παρατηρήθηκαν τα εξής: ένα ασημί Nissan Almera, το οποίο φέρεται να οδηγούσε ο Ρουπακιάς, βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας. Ο ίδιος φαίνεται πως εξήλθε του οχήματος, κοίταξε προς τον τόπο του εγκλήματος και ύστερα ξαναμπήκε στο αμάξι. Εν συνεχεία προέβη σε οπισθογωνία και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, επί της οδού Τσαλδάρη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο φόνος υπολογίζεται ότι τελέστηκε μεταξύ 00:03:23 και 00:04:06.
-Εντός του χρονικού πλαισίου της δολοφονίας, στις 00:03:35, ένας εκ των αστυνομικών διαβίβασε στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. ότι «προσπαθούν να χωρίσουν τα άτομα».
-Τέλος, στις 00:05:20, οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. ανέφεραν στο κέντρο ότι ο Παύλος Φύσσας είχε τραυματιστεί.
Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι η επίθεση ήταν όντως οργανωμένη, ενώ τίθενται και πάλι ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε η αστυνομία τα κρίσιμα λεπτά πριν και μετά τη μοιραία συμπλοκή.

Το ολοκληρωμένο βίντεο αναμένεται να προβληθεί στο κοινό για πρώτη φορά στις 5 Οκτωβρίου 2018, σε εκδήλωση που οργανώνει η οικογένεια Φύσσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης