Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
 
Βραχιόλια πέρασαν χτες το πρωί οι άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σε δύο υπαλλήλους των Οδικών Συγκοινωνιών και δύο τυπογράφους, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας πλαστά μπλοκ, βεβαίωναν πρόστιμα και έβαζαν τα χρήματα στην τσέπη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για δύο ελεγκτές του οργανισμού που σε συνεργασία με δύο τυπογραφεία είχαν στήσει μια άκρως κερδοφόρα «επιχείρηση», η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. τούς είχε αποφέρει κέρδη που κυμαίνονται μεταξύ 50.000 και 90.000 ευρώ!

Αφορμή για τη σύλληψή τους στάθηκε μια απροσεξία ικανή να αποκαλύψει την απάτη και να οδηγήσει τις αρχές στα χνάρια της ομάδας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η κομπίνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο ελεγκτές, συνεργαζόμενοι με δύο τυπογραφεία που βρίσκονται στο Ελληνικό, τύπωναν πλαστά μπλοκ, τα οποία στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσαν για να βεβαιώνουν πρόστιμα σε επιβάτες ΜΜΜ που δεν είχαν εισιτήριο.

Όταν οι επιβάτες πλήρωναν το πρόστιμο, λάμβαναν μια… πλαστή απόδειξη, ενώ τα χρήματα κατέληγαν στην τσέπη των υπαλλήλων, οι οποίοι, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013, είχαν καταφέρει να εισπράξουν 50.000-90.000 ευρώ!

«Οι δύο οδηγοί έβγαιναν στα ρεπό τους και έριχναν πρόστιμα. Έχουν γίνει και άλλες παρόμοιες καταγγελίες. Η ομάδα δρούσε τουλάχιστον από τον περασμένο Απρίλιο και είχε καταφέρει να κερδίσει πάνω από 50.000 ευρώ» σημειώνουν αστυνομικές πηγές στο zougla.gr.

Η… απροσεξία

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ελεγκτών και των τυπογράφων ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από δύο ημέρες, όταν μια γυναίκα επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΥ προκείμενου να πάρει πίσω την ταυτότητά της, καθώς, όπως είπε, δύο ελεγκτές που της είχαν επιβάλει πρόστιμο είχαν ξεχάσει να της την επιστρέψουν.

Κάπως έτσι το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται…

Όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, «Έκοψαν πρόστιμο σε μια κοπέλα που επέβαινε σε ένα λεωφορείο και δεν είχε εισιτήριο. Της επέβαλαν 36 ευρώ πρόστιμο, η κοπέλα τούς είπε όμως ότι δεν έχει λεφτά μαζί της και τους ζήτησε να πάνε σε ένα ATM. Έτσι κι έγινε. Τους έδωσε τα χρήματα, ξέχασαν όμως να της επιστρέψουν την ταυτότητά της. Πήγε η κοπέλα στα κεντρικά και όταν είδαν το στέλεχος (σ.σ.: δηλαδή την απόδειξη από το μπλοκ) της είπαν ότι είναι από παλιές χρήσεις και ότι έχουν τύχει και άλλα περιστατικά».

Έκαψαν τα στοιχεία

Κατόπιν αυτών, η κοπέλα προέβη σε καταγγελία. Η κινητοποίηση των «Αδιάφθορων» ήταν άμεση και, ύστερα από παρακολούθηση, η κομπίνα αποκαλύφθηκε και οι… μακρυχέρηδες υπάλληλοι συνελήφθησαν.

«Κάποιος τους ειδοποίησε ότι πήγε μια κοπέλα στα κεντρικά και τους έψαχνε, με αποτέλεσμα οι δύο υπάλληλοι να κάψουν την ταυτότητά της και τα πλαστά μπλοκ. Το προηγούμενο βράδυ προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα πειστήρια, ωστόσο μετά από παρακολούθηση εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Μάλιστα βρέθηκε και ένα μπλοκ που είχαν ξεχάσει να κάψουν» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • διπλότυπο πλαστό μπλοκ παραβάσεων
  • πλαστή σφραγίδα, η οποία χρησίμευε για τη βεβαίωση της καταβολής μειωμένου κατά 50%, επί του αρχικού ποσού, προστίμου
  • φιαλίδιο μελάνης ερυθρού χρώματος
  • τριπλότυπο γνήσιο μπλοκ παραβάσεων
  • διάφορα υπηρεσιακά έγγραφα
  • ταμπόν σφραγίδας
  • είκοσι τέσσερα (24) πλαστά στελέχη Πράξεων Βεβαίωσης Παράβασης και Επιβολής Προστίμου του Ο.ΣΥ. κατάσταση παραβάσεων του μήνα Ιουνίου 2014
  • πλαστό μπλοκ πράξεων βεβαίωσης και παράβασης επιβολής προστίμου
  • το χρηματικό ποσό των 760 ευρώ, προερχόμενο από την παράνομη είσπραξη προστίμων
  • (339) έντυπα της Ο.ΣΥ. πράξεων βεβαιώσεως παράβασης και επιβολής προστίμων, διαφόρων χρωμάτων, τα οποία αποτελούσαν τα πλαστογραφημένα μπλοκ βεβαίωσης παραβάσεων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης