Τη στιγμή που η συμμετοχή των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στη Σύνοδο για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και των τζιχαντιστών που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκάλεσε την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού και οδήγησε στη ματαίωση της παρουσίας του, καθώς φαίνεται, κύκλοι στο εσωτερικό της χώρας επιθυμούν να «χαρίσουν» την ονομασία στη γείτονα χώρα.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από χάρτη της Ευρώπης κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, που βρίσκεται στο βιβλίο Ιστορίας Γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου, καθώς η γεωγραφική περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η FYROM, αναφέρεται ως «Μακεδονία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός εγείρει ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά του, καθώς ενώ η Ελλάδα μάχεται εναντίον της αναγνώρισης του ονόματος «Μακεδονία» σε διεθνές επίπεδο, ένα σχολικό εγχειρίδιο ρίχνει νερό στον μύλο όσων επιθυμούν το αντίθετο.

Παράλληλα, πρόκειται για μία άκρως ανιστόρητη αναφορά, δεδομένου ότι κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είχε καν τεθεί το ζήτημα ονομασίας της περιοχής ως «Μακεδονία».

Σημειώνεται ότι ο επίμαχος χάρτης βρίσκεται στο βιβλίο της Γ’ Λυκείου από την προηγούμενη σχολική χρονιά, ωστόσο, το γεγονός δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα θα τεθεί προς συζήτηση την προσεχή Τρίτη στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, προκειμένου να διαβιβαστεί αίτημα αλλαγής στο υπουργείο Παιδείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης