Με «αυτόματο πιλότο»… λειτουργεί η σήραγγα του περιφερειακού στο ύψος του λόφου Γορίτσας, την ευθύνη της οποίας έχουν μόλις πέντε εργαζόμενοι (οι τρεις από τους οποίους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας), που μάλιστα δεν έχουν περάσει ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά ούτε καν, έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό το σκοπό, τη στιγμή μάλιστα που το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται κατακόρυφη αύξηση της κίνησης.

Την Πέμπτη 20 Μαΐου έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα εργασιακά προβλήματα που έχουν καταγραφεί, ενώ η πρώτη προθεσμία 30 ημερών, που δόθηκε στο Δήμο για τις ιατρικές – ψυχολογικές εξετάσεις και πιστοποίηση των εργαζομένων εξέπνευσε, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μόνιμο άγχος να μη συμβεί κανένα τροχαίο ατύχημα στη σήραγγα ζουν οι πέντε εργαζόμενοι (τέσσερις της Τεχνικής Υπηρεσίας και ένας της Υπηρεσίας Καθαριότητας) του Δήμου Βόλου, που, χωρίς να ρωτηθούν καν, τοποθετήθηκαν στο θάλαμο ελέγχου της κυκλοφορίας στη σήραγγα και καλούνται να δουλέψουν πέραν τον αρμοδιοτήτων τους, χωρίς ρεπό ή άδεια.

Αντί για δώδεκα, μόλις πέντε εργαζόμενοι!

Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Γκαραγκούνης, που εργάζεται στη σήραγγα από τις 5 Ιανουαρίου 2015, δήλωσε στο www.magnesianews.gr ότι σήμερα στη σήραγγα εργάζονται πέντε εργαζόμενοι, τη στιγμή που, σύμφωνα με μελέτη για τον προγραμματισμό της λειτουργίας της, για να λειτουργήσει η σήραγγα απαιτούνται 12 εργαζόμενοι το λιγότερο. Οι πέντε εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν τρεις οκτάωρες βάρδιες και δεν έχουν αντικαταστάτες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται, αν απαιτηθεί να απουσιάσει κάποιος, να εργαστούν 12ωρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γκαραγκούνης, που είναι εργοδηγός του τμήματος οδοποιΐας και εξυπηρετούσε ανάγκες για το αγροτικό δίκτυο, κατήγγειλε ότι μεταφέρθηκε στη σήραγγα, με απόφαση του αντιδημάρχου Τ.Υ. Θανάση Σταυρίδη, χωρίς να γνωρίζει το αντικείμενο και χωρίς να έχει εκπαιδευτεί.

«Εκτός από τους πρώτους υπαλλήλους που είχε αποσπάσει η Δημοτική Αρχή στη σήραγγα και αποχώρησαν, για τους δώσει στη συνέχεια «δυσμενείς μεταθέσεις» (Πορταριά, Μακρινίτσα, Αγριά), που εκπαιδεύτηκαν από τον ανάδοχο του έργου, οι πέντε που εργαζόμαστε σήμερα στον θάλαμο ελέγχου κυκλοφορίας, δεν έχουμε εκπαιδευτεί, απλά μας έγινε τρίωρη ενημέρωση και δεν έχουμε πιστοποίηση των ικανοτήτων μας», δήλωσε ο εργαζόμενος.

Όπως ανέφερε για να πιστοποιηθεί κάποιος πρέπει να περάσει από ιατρικές εξετάσεις, ψυχολογικά τεστ και τεστ γνώσεων, ενώ οι εργαζόμενοι χωρίς πιστοποίηση, χειρίζονται εξοπλισμό που μπορεί να διακόψει ή, το αντίθετο, να εντείνει την κυκλοφορία των οχημάτων και να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που θα δημιουργηθεί εντός της σήραγγας ή στο δρόμο.

«Κινδυνεύουμε να πάμε φυλακή»

Ο Π. Γκαραγκούνης δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι που τοποθετήθηκαν στο συγκεκριμένο πόστο, είναι άκρως επικίνδυνες και οι ίδιοι κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα να πάνε στη φυλακή, διότι εκτελούν εργασίες που είναι πέραν των αρμοδιοτήτων τους, μόνο και μόνο για να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο.

«Εμείς ως εργαζόμενοι, επειδή δεν έχουμε άμυνες, αναγκαστήκαμε να έρθουμε, μετά τη φασιστική απόφαση του δημάρχου και βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην εύρυθμη λειτουργία της σήραγγας, με όσες γνώσεις διαθέτουμε και με καμία πιστοποίηση», δήλωσε ο εργαζόμενος, που σημείωσε ότι εκτός από τον ένα υπάλληλο, που πήγε οικειοθελώς, οι άλλες τέσσερις μετακινήσεις έγιναν εν μια νυχτί και χωρίς να ρωτηθεί κανείς.

Δύο εργαζόμενοι έκαναν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν ένα μήνα και μάλιστα η προθεσμία που δόθηκε στο Δήμο για συμμόρφωση για το θέμα του χώρου και του κέντρου ελέγχου (που φιλοξενεί γεννήτριες, σέρβερς, και συστήματα επικοινωνίας), παρήλθε, χωρίς να γίνει το παραμικρό, όπως καταγγέλλουν.

Στην Επιθεώρηση συντάχθηκε τρισέλιδη έκθεση για τα τεχνικά και τα μέτρα ασφάλειας, ενώ ζητήθηκε οι εργαζόμενοι να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις (παθολογικές και ψυχολογικές), να τοποθετηθούν στόρια στα παράθυρα, γιατί είναι αδύνατη η παρακολούθηση των μόνιτορ επί οκτώ ώρες, όταν χτυπάει ο ήλιος και άλλα ζητήματα διαχείρισης προσωπικού. «Εφαρμόζονται μέτρα για τους οδηγούς στη σήραγγα για τη φωτεινότητα, αλλά όχι και στον θάλαμο που εργάζονται, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο», ανέφερε ο κ. Γκαραγκούνης. Για όλα τα παραπάνω, κατήγγειλε, δεν έγινε το παραμικρό, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Νέα τριμερής συνάντηση μεταξύ εργαζομένων, Δήμου και Επιθεωρητή Εργασίας θα γίνει την Πέμπτη 20 Μαΐου για να απαντήσει ο Δήμος τι σκοπεύει να κάνει για την κάλυψη των επιπλέον θέσεων προσωπικού που απαιτείται, αλλά και για το θέμα της αμοιβής, που στη σήραγγα είναι μεγαλύτερη (λόγω επταήμερης απασχόλησης, κυλιόμενων βαρδιών, νυχτερινών, Σαββατοκύριακων), καθώς και το θέμα των ρεπό, καθώς οφείλονται ήδη 20 στον κάθε εργαζόμενο.

Αν ο Δήμος δεν κάνει κάτι για όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ενώ ήδη η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα, μετά την καταγγελία που έχει κάνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Τρεις εργαζόμενοι με πρόβλημα υγείας

Από τους πέντε εργαζόμενους στη σήραγγα, οι τρεις αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και μάλιστα ο ένας είναι Άτομο με ειδικές Ανάγκες.

Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, ένας υπάλληλος είναι καρδιοπαθής, ένας δεύτερος δεν βλέπει από το αριστερό μάτι (και είναι ΑμεΑ) και ένας τρίτος έχει σπασμένα τα δύο κάτω άκρα…

«Αυτά έπρεπε να τα είχε εντοπίσει ο γιατρός εργασίας, ο οποίος δεν ήρθε ποτέ, παρόλες τις συστάσεις που έγιναν από την Επιθεώρηση Εργασίας», σημείωσε ο Παν. Γκαραγκούνης, που τόνισε ότι καμία Δημοτική Αρχή δεν έδωσε σημασία στο θέμα της υγείας των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι με τα προβλήματα υγείας, δεν εξαιρούνται από τις νυχτερινές βάρδιες και μάλιστα μόνοι τους στον θάλαμο ελέγχου της κυκλοφορίας.

Αρρώστησε και «επιστρατεύτηκε» ο σύζυγος!

Όπως ανέφερε ο κ. Γκαραγκούνης, μια γυναίκα εργαζόμενη, ενώ έκανε τη νυχτερινή βάρδια (11 μ.μ.-7 π.μ.) είχε πρόβλημα υγείας και κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τη μετέφερε στο Νοσοκομείο και, προσωρινά μέχρι να πάει άλλος υπάλληλος που ειδοποιήθηκε, στο θάλαμο ελέγχου για ρύθμιση της κυκλοφορίας κάθισε ο σύζυγός της!

Το περιστατικό σημειώθηκε προ ενός μήνα, ενώ μόλις σήμερα, που εργαζόμενος αναγκάστηκε να πάει σε δίκη στη Λάρισα, για να καταθέσει, για υπηρεσιακό θέμα του Δήμου, οι υπάλληλοι που εργάστηκαν νυχτερινή και απογευματινή βάρδια αναγκάστηκαν να δουλέψουν 12ωρο για να καλύψουν το κενό του!
Ο εργαζόμενος δήλωσε ότι με πέντε μόλις άτομα προσωπικό έχει καταστρατηγηθεί το οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα που έχουν οι εργαζόμενοι από το Δήμο, όπως κανονικές, αναρρωτικές και ειδικές άδειες (αιμοδοσίας κλπ.), και τόνισε ότι ο ΑμεΑ δικαιούται έξι ημέρες επιπλέον άδεια ετησίως για θεραπεία.

ΠΗΓΗ: magnesianews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης