Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης είναι η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη zougla.gr το πρώην μέλος του Δ.Σ. της υπηρεσίας, κυρία Ζωή Γεωργαντά.

Μόλις μία ημέρα μετά την πολύωρη κατάθεσή της στους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Πόπη Παπανδρέου και τα –κατά πληροφορίες- πολύ σημαντικά στοιχεία που συνεισέφερε στην ποινική προκαταρκτική, η ειδική αναλύτρια στατιστικών στοιχείων καταγγέλλει ότι από την ίδρυσή της η Ανεξάρτητη Αρχή υπήρξε «παιχνιδάκι» στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης. Προσθέτει, δε, ότι ρόλος της είναι να ικανοποιεί πολιτικούς σκοπούς μέσω της παράθεσης των ψευδών στοιχείων.

«Οι κυβερνήσεις ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν τη στατιστική υπηρεσία για πολιτικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να θίγονται οι υπάλληλοι της υπηρεσίας. Αν θέλουμε να λέμε την αλήθεια και να βγάζουμε έξω πραγματικά στοιχεία, η στατιστική υπηρεσία πρέπει να περάσει από καθαρτήριο. Οι υπάλληλοι ταλαιπωρούνται και δυσφημούνται. Νομίζαμε ότι θα ήταν ανεξάρτητη Αρχή, αλλά συνεχίζεται η ίδια κατάσταση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ποτέ δεν ήταν ανεξάρτητη αρχή»

Η κυρία Γεωργαντά εξηγεί πως από την αρχή που ξεκίνησε να εργάζεται στην ΕΛΣΤΑΤ είχε μερικές υποψίες και δείγματα ότι η υπηρεσία δεν λειτουργούσε υπό καθεστώς ανεξαρτησίας αλλά υπό καθεστώς πολιτικών σκοπιμοτήτων.

«Από την αρχή που πήγα στην ΕΛΣΤΑΤ είχα μερικές υποψίες, μερικά δείγματα ότι η υπηρεσία δεν ήταν ανεξάρτητη, αλλά είχα μια αισιοδοξία ότι αυτό θα αλλάξει. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ανεξάρτητη» αναφέρει και προσθέτει: «Πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση θα μας δεχθεί και θα επιβάλει το σωστό και το αντικειμενικό. Δεν  μπορούν να μας αποκαλούν ψεύτες και απατεώνες στην Ευρώπη, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε».

«Αν έχεις επικεφαλής τον γ. γ. του Υπουργείου Οικονομικών, αυτόματα είσαι εξαρτημένος»

Όταν η συζήτηση αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από την ηγεσία της στατιστικής υπηρεσίας, η κυρία Γεωργαντά παραδέχεται πως είναι αδύνατον να έχεις επικεφαλής τον γ. γ. του Υπουργείου Οικονομικών και να μη λειτουργείς υπό καθεστώς «ομηρίας». Όπως υπογραμμίζει, αυτό θα πρέπει να πάψει να ισχύει και η υπηρεσία να αρχίσει να διοικείται από πολυμελείς επιτροπές, έχοντας ως γνώμονα την αντικειμενικότητα και την αλήθεια.

«Πάντα η στατιστική υπηρεσία είχε επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και βεβαίως ήταν εξαρτημένη, γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να πιέσει και να βγει ένας καινούργιος νόμος και όλες οι στατιστικές υπηρεσίες να διοικούνται από 7μελείς ή 9μελείς επιτροπές ανάλογα με τον πληθυσμό. Εμείς δεν είμαστε σαν ένα συνηθισμένο διοικητικό συμβούλιο που πάει και υπογράφει και τελείωσε η υπόθεση, είμαστε αρχή. Δουλειά μας είναι η ανάλυση στατιστικών στοιχείων, δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε στατιστικοί επιστήμονες, οι οποίοι πήγαμε για να διορθώσουμε τα στοιχεία» υπογραμμίζει.

«Έχω εντυπωσιαστεί με όσα λέει ο κ. Φιλίππου»

Από το στόχαστρο της κυρίας Γεωργαντά δεν ξεφεύγει ούτε ο κ. Ανδρέας Φιλίππου (έτερο πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ), για τον οποίο διερωτάται πώς γίνεται να θεωρεί ότι τα στοιχεία είναι σωστά, χωρίς να έχει στα χέρια του απτά δεδομένα.

«Ο κ. Φιλίππου είπε ότι είναι καλά τα στοιχεία. Δηλαδή είχε πάρει δεδομένα (;) και αν είχε πάρει δεδομένα, γιατί δεν μας τα παρουσίασε; Έχω εντυπωσιαστεί σε αυτό το σημείο. Δεν πήρε κανείς μας ποτέ στοιχεία συγκεκριμένα και αναλυτικά παρόλο που τα ζητούσαμε»

«Ο κ. Μακρυπίδης επικαλείται σενάρια επιστημονικής φαντασίας»

Επιπλέον, η κυρία Γεωργαντά εμφανίζεται διατεθειμένη να καταθέσει αγωγή και μήνυση εναντίον του κ. Μακρυπίδη. Θεωρεί ότι όλα όσα είπε ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετικά με τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της συνθέτουν μια οργανωμένη και συντονισμένη επίθεση, που σκοπό έχει να διαβάλλει την αξιοπιστία της.

«Βγαίνει ο κύριος Μακρυπίδης και προσπαθεί τώρα να μας διαβάλλει. Θα καταθέσω εντός των ημερών μήνυση και αγωγή, γιατί είπε στη Βουλή ότι το διδακτορικό μου ασχολείται με εργολαβίες και έχει και απόφαση Πρωτοδικείου και κάτι τέτοιες σαχλαμάρες. Είναι μεγάλη συκοφαντία. Είπε εξωφρενικά πράγματα, για να πει ο κόσμος ότι και εγώ λέω ψέματα. Και στο Google υπάρχει το διδακτορικό μου, είναι οικονομετρικό το θέμα του. Δεν έχει καμία σχέση με υποανάπτυκτες χώρες και με υπεργολαβίες. Μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης