Στα Τρίκαλα θα πραγματοποιηθεί εφέτος η «Βραδιά του Ερευνητή», η οποία περιλαμβάνει και μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις.

Η «Βραδιά του Ερευνητή», όπως γίνεται γνωστό σε σχετική ανακοίνωση, αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και διεξάγεται ταυτόχρονα σε 300 πόλεις της Ευρώπης που θα φιλοξενήσουν την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 25η Σεπτεμβρίου 2015, και σε εννέα ελληνικές πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και με τον Δήμο Tρικκαίων -συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών-, έχει αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία εφέτος πραγματοποιείται στα Τρίκαλα και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να προσεγγίσει τον απλό άνθρωπο και τον μελλοντικό επιστήμονα στο έργο του ερευνητή, ώστε να αναδειχθεί αυτό, καθώς και ο ρόλος του στη ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη.

Τις ημέρες που προηγούνται της εκδήλωσης, δηλαδή από τη Δευτέρα 21 έως και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις, με σκοπό την ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού για τη μεγάλη βραδιά της 25ής Σεπτεμβρίου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με ώρες έναρξης για την 25η Σεπτεμβρίου στις 18.00 και λήξης στις 24.00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ανακοινώθηκαν σήμερα, θα περιλαμβάνουν:

-Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στον Δημοτικό Κινηματογράφο στον Δήμο Ματσόπουλου στις 20.00, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ποδηλατώντας στους Ουρανούς», το οποίο αναβιώνει το μύθο του Ίκαρου με πρωταγωνιστή τον πρωταθλητή ποδηλασίας κ. Κανέλλος Κανελλόπουλος.

-Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, από τις 19.00 έως τις 21.00, ερευνητές θα παρουσιάσουν στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

-Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στον Δημοτικό Κινηματογράφο στον Δήμο Ματσόπουλου, στις 20.00, ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος Θανάσης με το συγκρότημα Nick and the Backbone θα φέρει «την Επιστήμη στην Πιάτσα» με τη διάλεξη- συναυλία.

-Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, 19.00-20.00, θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα με ομιλητές επιστήμονες- καθηγητές.

Καθ’ όλη την εβδομάδα θα γίνονται συνεντεύξεις σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και επισκέψεις σε σχολεία, όπως και ένας γύρος με ταξί με συνεπιβάτη έναν ερευνητή που θα συζητά και θα ενημερώνει τους επιβάτες για τον ερευνητή και το έργο του.

H εκδήλωση της «Βραδιάς του Ερευνητή», στην οποία θα συμμετέχουν και σχολεία της πόλης, περιλαμβάνει προϊόντα που είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, video από ερευνητικά εργαστήρια, video με τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα έρευνας, video της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το οποίο αφορά στην έρευνα, διάφορα εκθέματα, περίπτερα με ερευνητικό υλικό ή με πειράματα ή με ερευνητικά αποτελέσματα και, τέλος, μουσική συναυλία με την «Ορχήστρα Τσιτσάνη».

Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης