Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα μας από την Παρασκευή. Όλο το βράδυ έβρεχε ασταμάτητα στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, σε περιοχές της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων αλλά και στην Αττική ενώ προβλήματα προκλήθηκαν και πάλι στην Κρήτη. 

Η κακοκαιρία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής από τα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας και των Παξών) και τη δυτική Πελοπόννησο. Το βράδυ έπληξε την υπόλοιπη Πελοπόννησο και την Κρήτη, την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη

Κατολισθήσεις και ζημιές στο οδόστρωμα έχουν προκληθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σητείας, στην περιοχή της Μεσαράς αλλά και στη Βιάννο. Για τον λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρές καταιγίδες σε συνδυασμό με πολύ ισχυρούς ανέμους σημειώθηκαν στον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, τη Σητεία, την Κριτσά, τον Μακρύ Γιαλό και την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.

Στη Βιάννο τα σοβαρότερα προβλήματα

Δύσκολη ήταν η νύχτα και για τους κατοίκους της Βιάννου, όπου έκλεισαν δρόμοι καθώς σημειώθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις, τις οποίες συνεργεία του δήμου προσπαθούν να αποκαταστήσουν. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σε δύο περιπτώσεις αυτοκίνητα κινδύνευσαν να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.

Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε πως τις προσπάθειες των συνεργείων του δήμου για την αποκατάσταση των προβλημάτων δυσχεραίνει ο μεγάλος όγκος του νερού, που έπεσε τις προηγούμενες ώρες ακόμη και μέσα στη Βιάννο, αλλά και η ιδιαίτερα πυκνή ομίχλη που έχει σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή εμποδίζοντας την ορατότητα.

Καταπτώσεις και κατολισθήσεις – όπως διευκρίνισε – έχουν σημειωθεί σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στον δρόμο προς το Μύρτος.

«Προσπαθούμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαριτάκης «ωστόσο οι συνθήκες είναι δύσκολες και επικίνδυνες και απαιτείται σωστή ιεράρχηση των αναγκών που προκύπτουν» πρόσθεσε. 

Το ύψος της βροχής που έχει πέσει στην περιοχή έχει ήδη ξεπεράσει τα 150 χιλιοστά, ενώ πλημμύρισαν και τα δύο κεντρικά οδικά ρεύματα της Βιάννου, από τη μεριά του Δημαρχείου αλλά και από την μεριά του Κέντρου Υγείας.

Ο ποταμός Κερατομπίτης κατεβάζει τεράστιες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα στον συνοικισμό Σαμαράδο η κυκλοφορία να είναι αδύνατη. Στην περιοχή εκτιμάται ότι το ύψος της βροχής έχει ξεπεράσει τα 140 χιλιοστά.

Όπως επισημαίνει η  ΕΜΥ τα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα Σάββατο στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τη Θεσσαλία, τις βόρειες Σποράδες, μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες το νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και την Κρήτη και από νωρίς το απόγευμα τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τη Χίο και νοτιότερα.

Την Κυριακή, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά με κατά τόπους έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες και πρόσκαιρη βελτίωση στη συνέχεια, ενώ από τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας προβλέπονται νέες βροχοπτώσεις από τα δυτικά. 

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα:

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στα νότια περιμένουμε το Σάββατο 6 Απριλίου 2019. Τα φαινόμενα στην Ανατολική Πελοπόννησο, Ανατολική Στερεά, Θεσσαλία και τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κρήτη, θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 11 έως 15 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 7 έως 18 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 15 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (στη Βόρεια Κρήτη η μέγιστη θα φτάσει τους 21 βαθμούς), 11 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στον Πατραϊκό Κόλπο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν γενικά από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Χάρτες πρόγνωσης του καιρού:

Σάββατο, ώρα 15.00

Σάββατο, ώρα 21.00

Ξημερώματα Κυριακής, ώρα 3.00

Κυριακή, ώρα 9.00

 

Κυριακή, ώρα 15.00

Κυριακή, ώρα 21.00

 

Βίντεο πρόγνωσης του καιρού από τις 5 έως τις 7 Απριλίου:

Βίντεο που απεικονίζει τη μεταφορά σκόνης από τις 5 έως τις 8 Απριλίου:

Πληροφορίες από: cretapost.gr, meteo.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης