Βροχή από πεφταστέρια το βράδυ του Σαββάτου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012, 02:57
 Βροχή από πεφταστέρια το βράδυ του Σαββάτου
Μία ακόμη βροχή διάττοντων αστέρων, των Ωριωνιδών, θα εμφανιστεί στο νυχτερινό ουρανό αυτό το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής 21 Οκτωβρίου. Τα πεφταστέρια θα είναι ορατά στο Βόρειο Ημισφαίριο της γης, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Οπότε, άδικα θα νομίζατε ότι είδατε ένα σμήνος UFOs να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη!

Οι αστρονόμοι περιμένουν περίπου 20 έως 25 πεφταστέρια ανά ώρα και επειδή το φεγγάρι δεν βρίσκεται κοντά σε πανσέληνο, το φως του δεν θα εμποδίζει την παρατήρηση, στο μέτρο βέβαια που δεν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.

Οι Ωριωνίδες πήραν το όνομα τους από μια περιοχή πάνω από το πολύ λαμπρό άστρο Μπετελγκέζ στον αστερισμό του Ωρίωνα, αν και απλά φαίνεται να προέρχονται από εκεί. Όμως στην πραγματικότητα αποτελούν απομεινάρια από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ και εμφανίζονται κάθε φορά που η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα κομμάτια μετέωρων που αφήνει πίσω του το πέρασμα του κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο.

Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις δύο «βροχές» από πεφταστέρια που δημιουργεί η ουρά του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ. Η δεύτερη είναι οι Ήτα Υδροχοΐδες που κορυφώνονται στις αρχές Μαΐου.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012, 03:01