Έκκληση προς τους Έλληνες πολίτες κάνει το ανεξάρτητο Ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF, να μην επιτρέψουν στην συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να περάσει νέο νομοσχέδιο, που ουσιαστικά δίνει κίνητρα σε φιλόδοξους εμπρηστές να κάψουν τα δάση και μετά να τα αγοράσουν από το Κράτος για να τα εκμεταλλευτούν ιδιώτες.
Στην σελίδα της WWF υπάρχει αναρτημένο το παρακάτω κείμενο και μια ηλεκτρονική αίτηση, που θα σταλεί στην συγκυβέρνηση, ως μέσο πίεσης για την απόσυρση του αιφνιδιαστικού νομοσχεδίου.

Βρισκόμαστε για άλλη μία φορά σε κρίσιμο σημείο για τα δάση: μετά το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 5 Αυγούστου, η Πολιτεία συνεχίζει τις προσπάθειες να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το φυσικό μας περιβάλλον μέσα από ένα νέο νομοσχέδιο, με τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου από τον αναπληρωτή Υπουργό του ΥΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, αιφνιδιαστικά και χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι χειρότερο φέρνει αυτό το νομοσχέδιο;

-Για πρώτη φορά στα χρονικά, αφαιρεί την προστασία από δάση και δασικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί (π.χ. από πυρκαγιές) αν η βλάστηση δεν έχει προλάβει να ανακάμψει μετά από 5 χρόνια. Μετά, οι ταλαιπωρημένες αυτές εκτάσεις προσφέρονται σε άλλους σκοπούς, όπως γήπεδα γκολφ, τουριστικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες. Έτσι, δίνεται κίνητρο στον επίμονο και υπομονετικό εμπρηστή.

-Καταργεί τους δασικούς χάρτες ως μέσο προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, αφού επιτρέπει την αναθεώρησή τους και δίνει τη δυνατότητα να διαγράφονται δάση. Διευκολύνει τους αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς να αφήνει το δικαίωμα στον πολίτη να τις αμφισβητήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Αλλάζει και πάλι τις «κόκκινες γραμμές» για τη νομιμοποίηση παρανομιών: επιβραβεύει όσους καταπατητές κατέστρεψαν δάση και δασικές εκτάσεις μέχρι το 2007 και τα μετέτρεψαν σε γεωργικές εκτάσεις.

-Σε συνέχεια της μεγάλη λίστας νομιμοποιήσεων του νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο προσθέτει αυθαίρετους ιερούς ναούς και «εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα» (γιατί όχι, ακόμα και κέντρα διασκέδασης), καθώς και «κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης».

-Δημοσιοποιήσαμε άμεσα τα βασικά σημεία του απαράδεκτου αυτού νομοσχεδίου. Λίγες μέρες μετά καταθέσαμε την κριτική μας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής. Δείτε την επιστολή μας εδώ.

ΠΗΓΗ: http://www.wwf.gr/crisis/dasiko-winter-2014

Διαβάστε επίσης: WWF: «Καταστροφικό το νομοσχέδιο για τα δάση»

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης