Τραγωδία: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017, 10:06
Τραγωδία: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου
Τραγική κατάληξη είχε η πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, τύπου Χιούι, στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας, στη θέση Μελαντίνο, νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Έπειτα από επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εντοπίστηκαν οι επιβαίνοντες, εκ των οποίων τέσσερις είναι νεκροί και μια βαριά τραυματίας, η οποία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

To ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τα ονόματα των επιβαινόντων:

«Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Τραγική κατάληξη είχε η πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, τύπου Χιούι, στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας νωρίς το πρωί της Τετάρτης»Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

»Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα, η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

»Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.
Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, δύο πτώματα εντοπίστηκαν ανάμεσα στα συντρίμμια, άλλα δύο περίπου 20 μέτρα μακριά, ενώ η κοπέλα που βρέθηκε ζωντανή, η Βασιλική Πλεξίδα, εντοπίστηκε επίσης αρκετά μέτρα μακριά, πάνω σε σύρματα της ΔΕΗ.

Το ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς UH-1H που εξαφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης από τα ραντάρ εντοπίστηκε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας, στη θέση Μελαντίνο, όπου και έσπευσαν μέσα διάσωσης, σύμφωνα με το Γενικό Eπιτελείο του Στρατού. Όπως διαπιστώνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο zougla.gr, το ελικόπτερο φαίνεται να προσέκρουσε σε πυλώνα της ΔΕΗ, επί του διάσελου.

Oι πρώτες εικόνες από τo σημείο της τραγωδίας:H στιγμή της διακομιδής των σορών:


(Συντρίμμια του ελικοπτέρου)


O υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης

Ο Συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμος

Ο Υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής

Η Αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα

Διασώστες στο σημείο της συντριβής


Το χρονικό της τραγωδίας

Το ελικόπτερο με πέντε επιβαίνοντες χάθηκε στις 07.50 το πρωί της Τετάρτης, ενώ εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταξύ άλλων συμμετείχαν ένα Super Puma και ένα Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά κι ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL-415.

Το ακριβές σημείο της συντριβής στη θέση Μελαντίνο περιοχής Σαρανταπόρου

Ο πυλώνας της ΔΕΗ επί του οποίου έπεσε το μοιραίο Χιούι

To σημείο της πτώσης στην μπλε βούλα

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι άνδρες της ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης με οχήματα έσπευσαν στην περιοχή.

Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Η αρχική ανακοίνωση από το ΓΕΣ

Ενημερώνουμε ότι, τις πρωινές ώρες (07:50) της 19 Απριλίου 2017, υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη.

Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017, 13:51