Σε περιβόλι της φύσης, με κάθε είδους προϊόντα από όλη την Ελλάδα, έχει μετατραπεί ο εκθεσιακός χώρος στην Αγιά Χανίων. Μέχρι και την Κυριακή, στο χώρο αυτό φιλοξενείται το φεστιβάλ « Κερνάμε Ελλάδα», που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Γεύσεις και αρώματα από πολλές περιοχές της χώρας, με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και εργαστήρια για τα παιδιά συνθέτουν το σκηνικό της προσπάθειας που σύμφωνα με τους οργανωτές στέλνει ένα μήνυμα: «Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την περαιτέρω ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας και τη μείωση των εισαγωγών, με την ευρεία κατανάλωση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης και των υπολοίπων Περιφερειών της Ελλάδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελετή των εγκαινίων έγινε το βράδυ της Παρασκευής. Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, επεσήμανε στον χαιρετισμό του την ανάγκη «να επιστρέψουμε στην αξιοποίηση των δυνάμεων της παραγωγής». Όπως είπε, «είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας αυτή η έκθεση. Το κλίμα που νιώσαμε όλοι μπαίνοντας και βλέποντας τις πρώτες εικόνες από την έκθεση αυτή είναι ένα κλίμα πολύ διαφορετικό από αυτό που επικρατεί στην πατρίδα μας τον τελευταίο καιρό. Και αυτό για μένα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας. Και μπορούμε, βασισμένοι πάνω στην παραγωγική δύναμη αυτού του τόπου».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι ο τομέας με βάση τον οποίο θα βγούμε από την κρίση και ειδικά η Κρήτη θα αναδείξει όλα τα προϊόντα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Μήνυμα στήριξης του αγροτικού τομέα έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης , ενώ ο τρίτος αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε τη στήριξη του πρωτογενή τομέα ως «άμυνα στη λαίλαπα των προβλημάτων που σήμερα υπάρχουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων σήμερα Σάββατο γίνεται παρουσίαση πιάτων με συνταγές της Ελλάδας, συνοδεία τοπικών αποσταγμάτων, παρουσίαση παραγωγής παραδοσιακού παγωτού συνοδευόμενο με γλυκά κουταλιού από την Ελλάδα, γευσιδοκιμασίες τυριών και κοκτέιλ-πάρτι με βάση την τσικουδιά.

Ακολούθως, οργανώνεται εσπερίδα για την προώθηση των κρητικών προϊόντων. Οι ομιλίες αφορούν το κρητικό λάδι, το κρασί και την οινοποιία, τα φρούτα, τα αρωματικά φυτά και βότανα της Κρήτης, τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού καθώς και τα βιολογικά προϊόντα, καθώς και εκδήλωση του συνδέσμου παραγωγών βιολογικών προϊόντων.

Αύριο Κυριακή θα γίνει παρουσίαση πιάτων με τοπικές Κρητικές συνταγές, παρουσίαση παιδικού πρωινού γεύματος, γευσιδοκιμασίες τυριών και κοκτέιλ-πάρτι με αποστάγματα από όλη την Ελλάδα.

Ο χώρος που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις είναι ανοικτός από τις 10.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης