Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων εξέφρασε την ανησυχία του, μέσω του προέδρου του κ. Φώτη Ποντικάκη, πως η εφαρμογή της εφεδρείας στην Παιδεία θα οξύνει το ήδη υπάρχων πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών στα σχολεία του Νομού.

Παράλληλα, ο κ. Ποντικάκης τόνισε ότι «υπάρχουν κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Χανίων, που ‘κρύβονται’ κυρίως στα ολοήμερα», ενώ υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι παρά τις περικοπές των μισθών και τα προβλήματα στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί «δουλεύουμε με βάση τη συνείδησή μας και η συνείδησή μας λέει ότι πρέπει να είμαστε σωστοί δάσκαλοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ποντικάκης κλήθηκε -στο περιθώριο σεμιναρίου για τη βιοποικιλότητα- να σχολιάσει την εκτίμηση ότι η εφεδρεία στον χώρο της Παιδείας αναμένεται να ισχύσει από το καλοκαίρι του 2012.

Η εφαρμογή της εφεδρείας «σημαίνει ότι θα βασιλεύσει ένα καθεστώς τρόμου μέσα στα σχολεία», απάντησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων και πρόσθεσε: «Γιατί όταν όλοι θα φοβούνται ότι αυτοί μπορεί να είναι εκείνοι που θα βρεθούν στην εφεδρεία, καταλαβαίνουμε όλοι σε τι συνθήκες θα λειτουργούν τα σχολεία. Αυτό δεν θα είναι απλά σε βάρος των εκπαιδευτικών, θα είναι σε βάρος της παιδαγωγικής διαδικασίας. Όταν κυριαρχεί ο τρόμος ότι ‘εγώ μπορεί να είμαι ο επόμενος που θα φύγει στην εφεδρεία, επειδή δεν έκανα αυτό που ήθελε η κυβέρνηση, επειδή δεν έκανα αυτό που ήθελε το α’ ή το β’ κομματικό στέλεχος που διοικεί σε τοπικό επίπεδο’, καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι αδιέξοδο κι εμείς δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει».

Ο κ. Ποντικάκης τόνισε, ακόμη, ότι «υπάρχουν κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Χανίων. Κενά που ‘κρύβονται’ κυρίως στα ολοήμερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε, «στα ολοήμερα τμήματα παλιότερα υπήρχαν ειδικότητες. Αυτή τη στιγμή, όμως, εκτός από τα πρότυπα ολοήμερα που είναι 15 στον Νομό Χανίων, στα υπόλοιπα ολοήμερα -θυμίζω ότι έχουμε περίπου 90 Δημοτικά Σχολεία- όσα ολοήμερα λειτουργούν -γιατί δεν λειτουργούν όλα- λειτουργούν χωρίς καμία ειδικότητα, αλλά μόνο με τον δάσκαλο. Παλιότερα υπήρχε και δάσκαλος Πληροφορικής και γυμναστής. Πηγαίνανε, ως ωρομίσθιοι, κάποιες ειδικότητες. Αυτές οι ειδικότητες έχουν εξαφανιστεί από τα ολοήμερα, πλην των 15 πρότυπων», τόνισε ο κ. Ποντικάκης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «ακόμα και ο δάσκαλος έχει περιοριστεί, με την έννοια ότι υπάρχει δάσκαλος με 33 ή με 50 παιδιά, οπότε αναγκάζονται εκτός των πραγμάτων σε πολλά σχολεία να λένε να μην πηγαίνουν στο ολοήμερο τα μεγάλα παιδιά. Αναγκάζονται, δηλαδή, και περιορίζουν τον αριθμό των παιδιών που μπορούν να πάνε στο ολοήμερο. Κανονικά, λοιπόν, θα έπρεπε να διοριστούν και άλλοι δάσκαλοι, για να μπορούν να πηγαίνουν στα ολοήμερα όλα τα παιδιά που το επιθυμούν».

Ερωτηθείς, αν οι εκπαιδευτικοί, μετά τις περικοπές σε μισθούς και τα προβλήματα στα σχολεία έχουν μπει σε μια λογική «λευκής» απεργίας, ο κ. Ποντικάκης απάντησε ότι «Αυτή είναι μία λάθος λογική. Εμείς δεν λέμε αυτό το πράγμα. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει όλοι να βγούμε στους δρόμους του αγώνα, να είμαστε στην απεργία, να είμαστε στις διαδηλώσεις, να είμαστε στις κινητοποιήσεις για να καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτή την πολιτική, να ανατρέψουμε την πολιτική του μνημονίου και της τρόικας. Δεν την ανατρέπουμε ‘πυροβολώντας’ τους συμμάχους μας που είναι οι γονείς. Εμείς θέλουμε μαζί με τους γονείς να σταματήσουμε αυτή την πολιτική. Άρα, λοιπόν, δεν δουλεύουμε λιγότερο. Δουλεύουμε με βάση τη συνείδησή μας και η συνείδησή μας λέει ότι πρέπει να είμαστε σωστοί δάσκαλοι», κατέληξε ο κ. Ποντικάκης.

ΠΗΓΗ: Χανιώτικα Νέα
Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης