Χανιά: Συνεχίζεται η απεργία στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 06:47
Χανιά: Συνεχίζεται η απεργία στα πρατήρια υγρών καυσίμων
Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα, Τρίτη, τα πρατήρια υγρών καυσίμων στα Χανιά, στο πλαίσιο της 48ωρης κινητοποίησης των πρατηριούχων.

Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων διαμαρτύρονται για τον φόρο που έχει επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών στα καύσιμα, ωθώντας προς τα 2 ευρώ την τιμή του λίτρου βενζίνης. Αποτέλεσμα... η εμφανής μείωση της ζήτησης καθώς οι κάτοικοι του νομού στρέφονται προς άλλα μέσα για την μετακίνησή τους.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται
:

«Μέσα στο γενικότερο περιβάλλον περικοπών και ακρίβειας που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, οι υψηλές τιμές των καυσίμων δυστυχώς έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και το λουκέτο σ' ένα σημαντικό ποσοστό πρατηρίων, ενώ και η βιωσιμότητα των εναπομεινάντων πρατηρίων είναι αμφίβολη, καθώς, προκειμένου οι τιμές να μην εκτιναχθούν σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη καθιστώντας εν τέλει απολύτως απαγορευτική την κατανάλωση καυσίμων, τα πρατήρια αναγκάζονται να λειτουργούν με ελάχιστα έως μηδενικά περιθώρια κέρδους.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η επιβολή εξωπραγματικών προστίμων για παραβάσεις τυπικές κι όχι ουσίας δίνουν τη χαριστική βολή στα πρατήρια καυσίμων.

Εδώ και καιρό η Ένωσή μας έχει προτείνει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις και συγκεκριμένα:

  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30 λεπτά
  • Έλεγχος και εποπτεία σε όλα τα στάδια της αγοράς, δηλαδή όχι μόνο στη λιανική, αλλά επίσης στη χονδρική και τη διύλιση
  • Πάταξη της λαθρεμπορίας και της νοθείας

Πρόκειται για μέτρα συγκεκριμένα, ρεαλιστικά και ευχερώς πραγματοποιήσιμα, τα οποία όχι μόνο θα επιφέρουν άμεση και σημαντική μείωση της τιμής των καυσίμων, αλλά επιπλέον τονώνοντας την κατανάλωση σε συνδυασμό με την πάταξη της λαθρεμπορίας, τελικά θα αποφέρουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι αλλά και διεκδικώντας επίλυση τόσο στο πρόβλημα των υψηλών τιμών των καυσίμων όσο και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την επιβολή προστίμων σχετικά με το πρόγραμμα Ήφαιστος, όπου για παραβάσεις τυπικού χαρακτήρα και όχι ουσίας, καθώς δεν τίθεται θέμα ούτε φοροδιαφυγής ούτε λαθρεμπορίας, επιβάλλονται τεράστια, άδικα και εξωπραγματικά πρόστιμα.

Προσδοκούμε αυτήν τη φορά να ακουστεί η φωνή μας και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις»
.

Πηγή: Prismanews.gr

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 06:51