Χανιά: Χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή έργου επεξεργασίας λυμάτων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018, 15:49
Χανιά: Χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή έργου επεξεργασίας λυμάτων
Χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του έργου «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, 1ο ΥΠΟΕΡΓΟ: Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων» (βιολογικός), υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτηρίζοντας το έργο ως πολύ σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Το έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2014-2020 σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη αφορά σε διακαή πόθο 20ετίας και πλέον, κοινοτικών, «Καποδιστριακών», «Καλλικρατικών», αρχών του δήμου: «Σήμερα βρήκε τη λύση του με την υπογραφή της σύμβασης από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη με ποσό 6,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων της ευρύτερης περιοχής. Ένα έργο πνοής που θα δώσει την αναπτυξιακή τροχιά μιας και θα πρέπει να πούμε, ότι, είναι υπαρκτό το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή αφού στην περιοχή της Γεωργιούπολης διαθέτουμε 7 με 8 χιλιάδες ξενοδοχειακές κλίνες και μάλιστα πεντάστερα ενώ την επόμενη διετία θα προστεθούν περίπου άλλες 3.000 κλίνες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η περιοχή δεν μπορούσε να περιμένει άλλο, είναι ένα έργο το οποίο το οφείλει η περιοχή εξ ολοκλήρου στο Σταύρο Αρναουτάκη, μίας και το "αγκάλιασε" από την πρώτη στιγμή, και δώσαμε λύσεις με την συνεργασία όλων και το θετικό αποτέλεσμα φαίνεται σήμερα».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης μίλησε για αίτημα πολλών χρόνων όλων των Δημοτικών Αρχών, ένα αίτημα που έπρεπε να έχει λυθεί, όμως λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και λόγω μη ώριμων μελετών δεν μπόρεσε να ενταχθεί μέχρι σήμερα. «Με την ολοκλήρωση και των δικτύων γιατί ήδη έχουν δημοπρατηθεί τα δίκτυα και χρειάζεται ακόμα ένα ποσό για να μπορεί να ολοκληρωθεί, εκτιμούμε ότι την επόμενη τριετία ένα μεγάλο αναπτυξιακό περιβαλλοντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή της Γεωργιούπολης θα είναι ολοκληρωμένο ούτως ώστε να δώσει αυτή την περαιτέρω ανάπτυξη που έχει ήδη η περιοχή, και όπως ακούσαμε και το Δήμαρχο, υπάρχει μία εξαίρετη συνεργασία και μπορούμε και διεκδικούμε πόρους όχι μόνο στο συγκεκριμένο έργο. Υπάρχει ετοιμότητα από το δήμο Αποκόρωνα και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μαζί να διεκδικούμε αυτούς τους πόρους για τους πολίτες. Είναι μία ξεχωριστή ημέρα σήμερα για το Δήμο Αποκόρωνα γιατί με την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία η γραφειοκρατική και ξεκινούν οι ανάδοχοι και θεωρούμε, ότι, και τα υπόλοιπα χρήματα εμείς θα τα βρούμε ούτως ώστε να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο έργο για την ευρύτερη περιοχή, όπου νέες μονάδες ξενοδοχειακές γίνονται πολυτελείας 5 αστέρων και θα ξεπεράσουμε ακόμα τις 3.000 κλίνες, άρα είμαστε υποχρεωμένοι αυτό το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη σύμβαση προβλέπετε η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της αποχέτευσης Γεωργιούπολης και ευρύτερης περιοχής. Τα αστικά υγρά λύματα από τους οικισμούς Γεωργιούπολη, Καβρός, Βρύσες, Μουρί-Κάβαλλος και την παραλιακή τουριστική ζώνη του κόλπου Αλμυρού θα συλλέγονται και θα οδηγούνται μέσω του δικτύου αγωγών στις εγκαταστάσεις και κατόπιν τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται σε φρεάτιο φόρτισης και μέσω υποθαλάσσιου αγωγού τελικής διάθεσης στη θαλάσσια περιοχή. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου καθορίζεται σε 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, που αναλύονται σε 18 μήνες για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των εργασιών του έργου, της θέσης σε αποδοτική λειτουργία και των δοκιμών ολοκλήρωσης και σε 12 μήνες ως χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας από τον ανάδοχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018, 15:49