Τις ελπίδες τους στον Θεό έχουν εναποθέσει οι λιγοστοί κάτοικοι στο χωριό Μουκοβίνα του δήμου Λάκκας Σουλίου που βλέπουν από το πρωί της Κυριακής το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους.

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με την γεωμορφολογία του εδάφους έχουν ως αποτέλεσμα έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, που προκάλεσαν ήδη την ολοκληρωτική κατάρρευση μίας οικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα σε επικίνδυνη θέση βρίσκεται και μία άλλη κατοικία, ενώ ακόμη και οι γεωλόγοι που επισκέφθηκαν την περιοχή, δε μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν και πότε το φαινόμενο θα σταματήσει.

Η κατοικία της οικογένειας του Κώστα Τσάλου, ενός συνταξιούχου αγρότη που ζει μόνιμα στο χωριό μαζί με την σύζυγό του άρχισε να παρουσιάζει ρωγμές τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οι ρωγμές έγιναν ακόμη πιο έντονες και την Κυριακή ενημερώθηκαν από τους ειδικούς της νομαρχίας που έσπευσαν στο χωριό, να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άμεσα ξεκίνησε προσπάθεια απομάκρυνσης των πραγμάτων που είχαν στο σπίτι, με τη βοήθεια των συγχωριανών τους, που τα μετέφεραν σε διπλανό οίκημα.

Με τη φροντίδα του δήμου Λάκκας Σουλίου και της νομαρχίας το ηλικιωμένο ζευγάρι μεταφέρθηκε και διαμένει σε ξενώνα στην έδρα του δήμου, τα Δερβίζιανα.

Χθες το πρωί, το κατολισθητικό φαινόμενο συνεχίστηκε και το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο τμήμα από το δρόμο και το βουνό να «κοπεί» και το σπίτι να καταρρεύσει.

Η εικόνα θυμίζει βιβλική καταστροφή με το έδαφος να έχει κοπεί σε εκατοντάδες κομμάτια, το τρίξιμο να ακούγεται κάθε λεπτό και πιο δυνατό και δεκάδες κυβικά νερού να ρέουν από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο.

Μηχανικοί και γεωλόγοι της Νομαρχίας Ιωαννίνων βρέθηκαν και χθες από το πρωί στην περιοχή, παρακολουθώντας και κάνοντας τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου.

Δεκάδες συγχωριανοί, αλλά και κάτοικοι γειτονικών χωριών βρέθηκαν στη Μουκοβίνα, θέλοντας να εκφράσουν και τη συμπαράσταση στους πληγέντες, αλλά και να δουν από κοντά το πρωτοφανές για την περιοχή και όχι μόνο, φαινόμενο.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης