Χημικά, πέτρες, βία και τραυματισμοί ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής κινητοποίησης των «Αγανακτισμένων», μετά τη διαδήλωση που πραγματοποίησαν οι ένστολοι, την ώρα που ψηφιζόταν στη Βουλή η τροπολογία για το νέο χαράτσι επί των ακινήτων.

Ένταση και κλεφτοπόλεμος επικράτησε για αρκετές ώρες στο κέντρο της Αθήνας, από τη στιγμή που διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να μεταβούν στο σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πλ. Συντάγματος πραγματοποιήθηκε επιχείρηση «σκούπα» από τις αστυνομικές δυνάμεις, έχοντας την εντολή να αδειάσουν την πλατεία και να δοθούν στην κυκλοφορία οι πέριξ δρόμοι.

Οι αστυνομικοί απωθούσαν με τη βία προς την οδό Σταδίου και την οδό Ερμού τους διαδηλωτές, ενώ παράλληλα έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου στις 22:00, διαδηλωτές κατέτρεξαν ένα πρόσωπο που θεώρησαν ότι επρόκειτο για βουλευτή, το οποίο έσπευσε με τη συνοδεία του να βρει καταφύγιο στο θέατρο «Παλλάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για λόγους ασφαλείας διεκόπη η παράσταση.

Προηγουμένως, μικροεπεισόδιο σημειώθηκε, όταν μία κοπέλα προσπάθησε να περάσει από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των αστυνομικών, οι οποίοι την ακινητοποίησαν.

Η ένταση συνεχίστηκε, με τους διαδηλωτές να προσπαθούν να ανέβουν προς την Αμαλίας και τους άνδρες των ΜΑΤ να τους απωθούν.

Εκτεταμένες φθορές προκλήθηκαν σε μάρμαρα της πλατείας, ενώ από τα επεισόδια τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας πολίτης και η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον έξι προσαγωγές. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν: «τέσσερις συλλήψεις για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, επτά προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί από ρίψεις αντικειμένων».

Ένταση προκλήθηκε λίγα λεπτά μετά τις 20:00, όταν διμοιρία των ΜΑΤ απέκλεισε τη Λ. Αμαλίας στο ύψος της Όθωνος, την ώρα που ομάδα 30 νεαρών μετέβαινε στο σημείο, από την πλευρά του Εθνικού Κήπου.

Την ώρα που η διμοιρία αποχωρούσε από τη Λ. Αμαλίας, διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον της και οι αστυνομικοί απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Στο μεταξύ, πάνω από 2.500 πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή σήμερα το απόγευμα, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ανάμεσά τους, περίπου 600 ένστολοι, μέλη των κινημάτων «Δεν Πληρώνω», «Αγανακτισμένοι» καθώς και ομάδα των «300» Ελλήνων.

Ένταση προκλήθηκε περίπου στις 18:30 ανάμεσα στους ένστολους και στους υπόλοιπους διαδηλωτές, με τους δεύτερους να φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών.

Οι ένστολοι στις 20:00 άρχισαν να αποχωρούν από το σημείο, αφού επέδωσαν ψήφισμα στο Θυρωρείο της Βουλής.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία αστυνομικών από όλη την Ελλάδα, ενώ ανήρτησαν πανό.

Μεταξύ άλλων, ζητούν τον «καθορισμό του κατωτάτου μισθού επιβίωσης του αστυνομικού και θεσμοθέτησή του από τη Βουλή των Ελλήνων».

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τη Λ. Αμαλίας, ενώ κλειστές παρέμειναν η Λ. Β. Σοφίας και η οδός Πανεπιστημίου.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Αντώνης Μπιδέρης

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης