Καθοριστικό τεστ για την λειτουργία ενός «συμπαγούς» μηχανισμού με κοινή «γλώσσα» στον επιχειρησιακό τομέα και αποτελεσματικό συντονισμό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Λισαβώνα της Πορτογαλίας, με την συμμετοχή και ελληνικής αποστολής, με ομάδα έρευνας και διάσωσης 30 ατόμων της 1ης ΕΜΑΚ.

Πρόκειται για την κορυφαία άσκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας “EU MODEX”, που άρχισε στις 4 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, την οποία παρακολούθησε την Τετάρτη, από το συντονιστικό κέντρο, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η προστασία και η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών είναι το κοινό μας καθήκον, η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη είναι ο κοινός μας δρόμος. Είναι μία πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας και αυτός είναι ο κοινός μας στόχος”, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Έλληνες της ΕΜΑΚ και διασώστες άλλων χωρών, ενώ είχε μια σειρά από ενδιαφέρουσες συναντήσεις για την προώθηση της προσπάθειας για κοινή δράση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, όπου χρειαστεί.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της άσκησης είχε συνεργασία με τον επικεφαλής Γερμανό διοικητή, Harm Bastian Harms, για θέματα ετοιμότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας, όπου ενημερώθηκε για το σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας.

Ο κ. Χαρδαλιάς συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Carlos Mourato Nunes, και τον εθνικό διοικητή πολιτικής προστασίας της Πορτογαλίας, Duarte da Costa, οι οποίοι του επιβεβαίωσαν την πρόθεση της Πορτογαλίας να συμμετέχει στο δίκτυο συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου (Med CP Net) που είχε προτείνει ο ίδιος, κατά την διάρκεια της συνάντησης των επικεφαλής πολιτικής προστασίας στην Σύνοδο του Ελσίνκι (9-10 Οκτωβρίου 2019).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία με ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Τον κ. Χαρδαλιά στην Πορτογαλία συνοδεύει ο εθνικός διοικητής πολιτικής προστασίας, στρατηγός ε.α. Βασίλης Παπαγεωργίου.

Στην άσκηση, εκτός από την ελληνική ομάδα, συμμετέχουν επίσης ομάδες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Ρουμανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης