Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η έκθεση κόλαφος του Χάρβαρντ η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ώρες από τον Guardian και υπογραμμίζει πως τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα πουλάνε το ίδιο τους το κορμί τους για 15 ευρώ.

Τα παιδιά πρόσφυγες πέφτουν θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης καταδεικνύει η έκθεση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για την προστασία των παιδιών και τονίζει πως παρατηρείται μια «επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, πολλά φέρεται να είναι τα παιδιά από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν τα οποία προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και καταλήγουν απομονωμένα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αναγκάζονται να πωλούν το σώμα τους στους διακινητές τους για να αποπληρώσουν το χρέος τους.
«Αυτό το κατεπείγον πρόβλημα δεν γίνεται να αγνοηθεί. Δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι, την στιγμή που προσφυγόπουλα κακοποιούνται και αναγκάζονται να πωλούν τα κορμιά τους μέρα μεσημέρι σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να επιβιώσουν», γράφει η δρ. Βασιλεία Διγιδίκη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Αν και στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένα κέντρα για τα ασυνόδευτα παιδιά, εντούτοις σημειώνεται ότι η πρόσβαση σε αυτά είναι περιορισμένη. «Καταγράφεται μια σοκαριστική πτυχή της προσφυγικής κρίσης: Την έκθεση πολύ μικρών παιδιών στη σεξουαλική εκμετάλλευση ως στρατηγική επιβίωσης», τονίζει η Ζακλίν Μπαμπά.

Οι δύο ερευνήτριες κατέγραψαν ακόμα υψηλά ποσοστά χρήσης ναρκωτικών από τα προσφυγόπουλα, αλλά και περιστατικά βιασμών και άλλων μορφών σεξουαλικής κακοποίησης σε καταυλισμούς. Ακόμα, αναφέρονται αναγκαστικοί παιδικοί γάμοι και εκβιασμοί από συμμορίες που απειλούν ότι θα στείλουν στις οικογένειές τους φωτογραφίες που δείχνουν την κακοποίησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση τιμή για την συνεύρεση με ένα παιδί είναι στα 15 ευρώ.

Οι πελάτες τις περισσότερες φορές είναι άνδρες άνω των 35 ετών, ενώ περιστατικά έχουν καταγραφεί τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία.

Ο Guardian, ο οποίος επικαλείται στοιχεία από ελληνικές οργανώσεις προστασία παιδιών, αναφέρει πως το 2016 καταγράφηκαν 5.174 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Η εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα είναι πιθανότερη να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης