Πάνω από 5000 υπογραφές και 750 ηλεκτρονικές υπογραφές (μέσω της σελίδας avaaz.org) συγκέντρωσαν κάτοικοι και φίλοι της τουριστικής περιοχής Γαλησσάς Σύρου στην προσπάθεια που κάνουν να μην παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου) η έκταση των 27.992 τ.μ. στην παραλία του ομώνυμου οικισμού.

Η πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών πάρθηκε από την Επιτροπή Αγώνα κατοίκων της περιοχής που συγκροτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με στόχο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α) Την προώθηση προς τα αρμόδια όργανα του αιτήματος για την ανάκληση της απόφαση (234/2013) της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία στοχεύεται η πώληση σε ιδιώτες της έκτασης των 27.992 τ.μ. στην παραλία Γαλησσά.

Β) Την υποβολή αιτήματος για την επαναχάραξη του αιγιαλού στον Γαλησσά, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει ζώνη παλαιού αιγιαλού, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν ιδιωτικές κτήσεις, με νόμιμους τίτλους από τον 19ο αιώνα.

Οι υπογραφές και τα παραπάνω αιτήματα εστάλησαν προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομικών, τους βουλευτές Κυκλάδων, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το ΤΑΙΠΕΔ και το Δήμο Σύρου Ερμούπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαθέτουν τίτλους πέραν του 1880!

Στο υπόμνημά τους, οι κάτοικοι αναφέρουν μεταξύ των άλλων ότι το 1993 εσφαλμένα θεωρήθηκε ότι αποτελεί παλιό αιγιαλό έκταση 28 περίπου στρεμμάτων στην παραλία του Γαλησσά, η οποία περιλαμβάνει ασυνήθιστο πλάτος και καταλαμβάνει ιδιοκτησίες, που οι κάτοικοί τους διαθέτουν τίτλους πέραν του 1880!
Τότε άρχισε ο κατατρεγμός κάποιων ιδιοκτητών, με την έκδοση εις βάρος τους πρωτοκόλλων αποζημιώσεως, ενώ οι υπόλοιποι ζούσαν πάντα με την αγωνία της «επόμενης μέρας».

Παρότι στη συνέχεια υπήρξαν αποφάσεις της Νομαρχίας Κυκλάδων, Δήμων, αλλά και πρωτοβουλία τοπικών βουλευτών για να αποδειχθεί ότι η παραπάνω χάραξη ήταν εσφαλμένη και έχει θέσει σε ομηρία πολλούς ιδιοκτήτες στην περιοχή, ήρθε η απόφαση για την παραχώρηση του συνόλου της έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση σε επίδοξους επενδυτές που θα στηρίξουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους πάνω στις περιουσίες των κατοίκων.

Και όλα αυτά ενώ έχει αδιάσειστα αποδειχθεί με ειδικές μελέτες και εξειδικευμένα τοπογραφικά διαγράμματα, ότι υπήρξε εξ αρχής λάθος στη χάραξη του αιγιαλού της περιοχής.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι το αίτημά τους είναι δίκαιο, ανταποκρίνεται στο γενικό καλό των ιδιοκτητών της περιοχής, δε θίγει τα συμφέροντα του δημοσίου, την αισθητική και τη χωροταξική κατανομή της περιοχής του Γαλησσά που οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν αναδείξει ως ένα από τα ελκυστικότερα παραθεριστικά κέντρα της Σύρου.

Αντίθετα, δε μπορεί να διασφαλιστεί ποιες επεμβάσεις θα γίνουν από την επένδυση που θα επιχειρηθεί στην περιοχή, όπου στο όνομα του κέρδους και της έλλειψης οποιουδήποτε συναισθηματικού συνδέσμου με τον τόπο, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει αλλοίωση του τοπίου και αφανισμό των ήδη υπαρχόντων επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: cyclades24.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης