Χιλιάδες λουκέτα στη βιοτεχνία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014, 17:20
Χιλιάδες λουκέτα στη βιοτεχνία
Αγωνία για το μέλλον της μεταποίησης στην Ελλάδα εκφράζουν οι διοικήσεις των βιοτεχνικών επιμελητηρίων της χώρας, με ψήφισμα που συνυπέγραψαν έπειτα από κοινή σύσκεψη στον Βόλο, το οποίο εστάλη στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ενδεικτικό της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει ο βιοτεχνικός κόσμος είναι το γεγονός ότι το α' εξάμηνο του 2014 μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη ρολά κατέβασαν 2.777 επιχειρήσεις, ενώ εγγραφή έκαναν 1.480.

Στη συνάντηση συμμετείχαν - μεταξύ άλλων - οι πρόεδροι των βιοτεχνικών επιμελητηρίων Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος και Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αργύριος Αργυρόπουλος και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Τα ανησυχητικά στοιχεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΒΕΘ, ενδεικτικό στοιχείο για την πραγματικότητα που βιώνει ο βιοτεχνικός κόσμος, είναι το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη ρολά κατέβασαν 2.777 επιχειρήσεις του χώρου, ενώ εγγραφή έκαναν 1.480.

Εναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα μητρώα των τριών επιμελητηρίων, την ενεργό δράση εγκατέλειψαν 3.355 βιοτεχνίες, ενώ έναρξη έκαναν 2.026.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι παρά τη συρρίκνωση των διαγραφών, κατά 17,2%, η αιμορραγία στη βιοτεχνική κοινότητα συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους και του 2013 οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 26,9%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εγγραφή έκαναν 137 επιχειρήσεις με αντίστοιχο αριθμό διαγραφών (137).

Το πρώτο εξάμηνο του 2013 εγγράφηκαν στη Ροδόπη 139 επιχειρήσεις, ενώ σε διακοπή λειτουργίας προχώρησαν 424.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014, 17:23