Παρακολουθήστε live το απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ διαδικτυακά μέσω του ZOUGLA.GR.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζαν Πολ Φιλιπό, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), και η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτάρ βρίσκονται στην Αθήνα και συμπαραστέκονται στους εργαζομένους της δημόσιας τηλεόρασης. 

Η EBU προσέφερε συχνότητα για τη μετάδοση του απεργιακού προγράμματος των εργαζομένων, έχοντας ζητήσει από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση απέστειλε την Τετάρτη επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία έκανε σαφές πως «η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά στην κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Flash Camera 4
Απευθείας σύνδεση με την ΕΡΤ

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της EBU, Ζαν Πολ Φιλιπό, ζητεί την άμεση επαναφορά του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.

Όπως είπε σε δηλώσεις του από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, η EBU θα παραδώσει στον κ. Στουρνάρα επιστολή με την οποία ζητεί την ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ και την επαναφορά του σήματος στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ο κ. Φιλιπό τόνισε ακόμη πως θέλει μακροπρόθεσμα η δημόσια ελληνική τηλεόραση να είναι ισχυρό μέλος της EBU, ανεξάρτητη, πλουραλιστική, διάφανη και βιώσιμη και πως το κράτος πρέπει να βοηθήσει το δίκτυο να χτίσει το μέλλον του.

«Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί της επιτυχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της EBU, συμπληρώνοντας πως βρίσκεται στην Ελλάδα για να στηρίξει τους εργαζομένους στην ΕΡΤ.

Παρατήρησε, τέλος, πως η επιτυχία εδράζεται στην ελευθερία της έκφρασης, στον πλουραλισμό και τον πολιτισμό.

Στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Εργαζόμενοι της Ραδιοτηλεόρασης, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεών τους, διαμαρτυρήθηκαν το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, αναρτώντας ένα τεράστιο πανό που ανέγραφε: «Η ΕΡΤ δεν είναι για πούλημα». 

Επίσης, παρέθεσαν φωτογραφίες από ανθρώπους των τεχνών οι οποίοι έζησαν και αναδείχθηκαν μέσα από την ελληνική ραδιοτηλεόραση.

Το απόγευμα η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκος θα αποφανθεί αργά σήμερα το απόγευμα για το εάν θα χορηγήσει ή όχι προσωρινή διαταγή με την οποία θα «παγώνει» την από 11.6.2013 απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την κατάργηση της ΕΡΤ.

Συνεχίζεται η απεργία στα μέσα ενημέρωσης

Τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης – έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά – μέχρι την Τρίτη αποφάσισαν ομόφωνα την Πέμπτη η ΠΟΕΣΥ και άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις, αντιδρώντας στο «λουκέτο» της ΕΡΤ.

Η απεργία αφορά όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους στα ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά και έντυπα μέσα (εφημερίδες και περιοδικά), τους τυπογράφους και τους εργαζομένους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καθώς και τη Γενική Γραμματεία.

Εξαιρούνται μόνο όσα ηλεκτρονικά μέσα μεταδίδουν αποκλειστικά το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Η ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών αναφέρει τα εξής: «Μετά τη σκοταδιστική ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά για το “λουκέτο” της ΕΡΤ, που προκάλεσε ευρύτερο λαϊκό ξεσηκωμό στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι ομοσπονδίες και το διασωματειακό των εργαζομένων στα ΜΜΕ αποφάσισαν ομόφωνα, σήμερα Πέμπτη 13 Ιουνίου, τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα Μέσα, έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά.

Η απεργία αφορά όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους στα ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά και έντυπα μέσα (εφημερίδες και περιοδικά), τους τυπογράφους και τους εργαζόμενους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γενική Γραμματεία. Εξαιρούνται μόνο όσα ηλεκτρονικά μέσα μεταδίδουν αποκλειστικά το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Οι στιγμές είναι ιστορικές. Η δικτατορία δεν επιβάλλεται μόνο με τανκς, όπως αποδεικνύει η κυβερνητική τρόικα. Επιβάλλεται και με μαύρες οθόνες, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με κατάργηση κάθε δημόσιου αγαθού.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στους εργαζομένους, στα δικαιώματά τους, στις ελευθερίες τους. Για τα φαινόμενα διαφθοράς στη δημόσια τηλεόραση, καθώς επίσης και σε κάθε δημόσιο οργανισμό, ευθύνονται τα κόμματα που ανέλαβαν την εξουσία από τη μεταπολίτευση του 1974 έως σήμερα. Ας τους αποδοθούν οι ευθύνες κι ας τιμωρηθούν γι’ αυτό.

Η εκστρατεία παραπλάνησης ότι κλείνουν τη δημόσια τηλεόραση λόγω των φαινομένων διαφθοράς θα επεκταθεί στο κλείσιμο της ΔΕΗ, των δημόσιων νοσοκομείων, της ΕΥΔΑΠ, των δημόσιων σχολείων.
Η ΕΡΤ έδωσε την αφορμή να κινητοποιηθεί ένα τμήμα του λαού. Οι δημοσιογράφοι – που δεν είναι ρουφιάνοι, αλλά έχουν χύσει και το αίμα τους για την ενημέρωση – οι τεχνικοί, οι τυπογράφοι, οι ηχολήπτες, οι διοικητικοί, όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να τον περιφρουρήσουν, να λένε την αλήθεια στους άλλους εργαζόμενους με τους οποίους τάσσονται αλληλέγγυοι σε κάθε αγώνα τους για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία.

Τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και όλου του κόσμου με τις ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις του, τις θεωρούμε ως ύψιστη εντολή να συνεχίσουμε τον απεργιακό αγώνα μας για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την επιστροφή των εργαζομένων της ΕΡΤ στη δουλειά τους.

Στο πλευρό μας, εκτός από το σύνολο των ομοσπονδιών, συνδικάτων, συλλόγων κοινωνικών και πνευματικών φορέων της χώρας, είναι και αντίστοιχοι διεθνείς φορείς, που διαδηλώνουν υπέρ του αγώνα μας για την ελευθερία του Τύπου και την κατάργηση των απάνθρωπων μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλει η τρόικα στον ελληνικό λαό.

Οι μέχρι τώρα σημειωθείσες αστυνομικές παρενοχλήσεις δεν μας πτόησαν, ούτε θα λυγίσουμε σε οποιαδήποτε άλλη απόπειρα βίας.

Η ελευθερία του Τύπου και η δημοκρατία δεν φιμώνονται. Το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το περιφρουρούν οι απεργιακές επιτροπές των εργαζομένων μαζί με χιλιάδες κόσμου μέρα-νύχτα.

Καλούμε τον κόσμο να συνεχίσει να πυκνώνει τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή».

ΝΔ: Αντιδράσεις για τη συνέχιση της απεργίας

Η απόφαση της ΠΟΕΣΥ και των υπόλοιπων δημοσιογραφικών ενώσεων για συνέχιση της απεργίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ, προκάλεσε την αντίδραση της Νέα Δημοκρατίας.

Το γραφείο Τύπου του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Η σημερινή ανακοίνωση των καθοδηγούμενων συνδικαλιστών δημοσιογράφων είναι δείγμα του πανικού τους, τώρα που αμφισβητούνται τα προνόμια κάποιων εκλεκτών τους. Ένα είναι βέβαιο ότι επιβάλλουν τη φίμωση τώρα που ο Εισαγγελέας ακουμπάει και τους ίδιους στο “μαγαζί” τους, το οποίο δυστυχώς πληρώνει ο Ελληνικός Λαός. Είναι προφανές ότι είμαστε απέναντί τους, αλλά δίπλα στους “φιμωμένους” από τη συνδικαλιστική τους ηγεσία εργαζόμενους στα ΜΜΕ».

Σχέδιο-γέφυρα ψάχνει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η περιουσία της δημόσιας τηλεόρασης και να δοθούν οι αποζημιώσεις σε όλους όσοι θα απολυθούν.

Εν τω μεταξύ, το Μαξίμου επεξεργάζεται ένα σχέδιο, προκειμένου η ΕΡΤ να επαναλειτουργήσει σύντομα, μέχρι να είναι έτοιμη και να βγει στον αέρα η ΝΕΡΙΤ.

Το εν λόγω σχέδιο θα συζητηθεί, όπως όλα δείχνουν, στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στις 18.00 το απόγευμα της Δευτέρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης