Στην πλήρη και συστηματική καταγραφή όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Χίο για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προχωρά η κυβέρνηση, προετοιμαζόμενη σε δύο μέτωπα:

Πρώτον, στον έλεγχο όλων των εμπλεκομένων ΜΚΟ και εθελοντικών ομάδων και προσώπων και στη σωστή κατανομή ρόλου και έργου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερον, στην προετοιμασία για τη μακροχρόνια αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο προφανώς θα συνεχιστεί επί μακρόν και ως εκ τούτου απαιτεί σταθερές και πιστοποιημένες δομές για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς.

Το έργο της καταγραφής έχει αναλάβει η κα Ευαγγελία Αρσενοπούλου, η οποία έχει ορισθεί συντονίστρια μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων του νησιού (Περιφέρεια, δήμος, ΜΚΟ, εθελοντές κ.λπ.) και ήδη έχει σταλεί σχετική επιστολή προς όλους.

Τίθεται δε καταληκτική ημερομηνία έως την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, προκειμένου οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να προσκομίσουν τα καταστατικά τους, καθώς και τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν με τα πλήρη στοιχεία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο θα γίνει και με τις ανεξάρτητες εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται είτε σε παραλίες του νησιού είτε σε κοινωνικές κουζίνες ή άλλους χώρους.

Πλήρες μητρώο ΜΚΟ και εθελοντικών ομάδων

Με βάση τα στοιχεία που θα προσκομισθούν θα συνταχθεί το μητρώο των ΜΚΟ και των εθελοντών που βρίσκονται στη Χίο, και τα στοιχεία αυτά θα βρίσκονται στη διάθεση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο σε επόμενο χρόνο θα προχωρήσει και στην αξιολόγηση του έργου όλων των ΜΚΟ και των εθελοντών.

Προς το παρόν ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί με όσες ΜΚΟ ή εθελοντικές ομάδες δεν προσέλθουν να καταγραφούν ή δεν στείλουν επαρκή στοιχεία. Αν, δηλαδή, θα συνεχίσουν το έργο τους ή θα ληφθούν μέτρα για να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στη Χίο δραστηριοποιούνται περί τις 30 μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ είναι μάλλον άγνωστος ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων και των ανεξάρτητων εθελοντών που παρέχουν κάποιας μορφής έργο στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Στην Περιφέρεια η εγγραφή του ιατρικού προσωπικού

Ξεχωριστή μνεία γίνεται για όσους ασχολούνται με τα θέματα υγείας, δηλαδή ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του συγκεκριμένου τομέα.

Οι οργανώσεις αυτές καθώς και οι ανεξάρτητοι εθελοντές υγείας πρέπει να υποβάλουν τα ζητούμενα στοιχεία στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, αφού για την πιστοποίησή τους μεσολαβούν τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος όσο και οι υπηρεσίες υγείας της Περιφέρειας.

ΠΗΓΗ: astraparis.gr

Διαβάστε επίσης: Χίος: Πάνω από 3.000 μετανάστες στο νησί-Έκτακτη επικοινωνία Βουρνού-Δρίτσα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης