Χωρίς υποστήριξη από επιτρόπους, είναι από τις 23 Αυγούστου χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά, όπως καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Μετάδραση, η οποία τα τελευταία επτά χρόνια έχει στηρίξει περισσότερα από δέκα χιλιάδες παιδιά.

Αιτία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η μετάβαση της αρμοδιότητας για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων από το υπουργείο Εργασίας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην ειδική γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. «Λόγω αυτής της εξέλιξης και παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια για τη χρηματοδότηση της επιτροπείας, το υπουργείο Εργασίας/ΕΚΚΑ δεν έχει προκηρύξει νέο διαγωνισμό για τη συνέχιση της εκπροσώπησης των ασυνόδευτων ανηλίκων. Από την άλλη πλευρά, η ειδική γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι θα αναλάβει το θεσμό της επιτροπείας, δεν φαίνεται να έχει προετοιμαστεί για να διασφαλίσει κάποια τουλάχιστον μεταβατική περίοδο, προκειμένου τα παιδιά να μην μείνουν χωρίς εκπροσώπηση», επισημαίνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το κενό που δημιουργείται, υπάρχει σύμφωνα με την οργάνωση, έλλειψη εκπροσώπησης των παιδιών «σε όλες τις συχνά δαιδαλώδεις διαδικασίες πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, αλλά και στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην εκπαίδευση, στην κάλυψη των αναγκών τους, στην καταγραφή τους στα σύνορα, στον καθορισμό του βέλτιστου συμφέροντός τους και πολλές άλλες, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Επίσης, η οργάνωση σημειώνει ότι «κομβικό ρόλο έχει ο εκπρόσωπος/επίτροπος και στο επίκαιρο θέμα της απασχόλησης εφήβων 16 ετών σε ξενοδοχειακές μονάδες» και θέτει το ερώτημα «ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και ποιος θα διασφαλίζει ότι τα ασυνόδευτα παιδιά δεν θα αποτελέσουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης;». 

Η Μετάδραση ζητάει από τις αρμόδιες αρχές να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί άμεσα τρόπος για την εκπροσώπηση όλων των ανήλικων για μια μεταβατική περίοδο, έως ότου η ειδική γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων να έχει επαρκή χρόνο για να αναλάβει τη λειτουργία του θεσμού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης