Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυνατότητα αποκομιδής απορριμμάτων κρούει ο Δήμος Σαμοθράκης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του ακριτικού νησιού ο «Δήμος καλείται να εκτελέσει αποκομιδή απορριμμάτων, χωρίς κανέναν οδηγό και με τρεις εργάτες, οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να κάνουν και χρήση του δικαιώματος της αδείας τους», σε ένα νησί περίπου 3.000 μόνιμων κατοίκων, αριθμός που διπλασιάζεται το καλοκαίρι και σε μια διαδρομή 175 χιλιομέτρων.

Αφενός η αδυναμία ανανέωσης σύμβασης του μέχρι πρότινος μοναδικού οδηγού απορριμματοφόρου στον Δήμο (συμβασιούχος που προέκυψε από την παράταση των συμβάσεων, που δόθηκε για ένα χρόνο το 2016), οι μόλις τέσσερις εργάτες καθαριότητας στον Δήμο Σαμοθράκης, ένας εκ των οποίων μη λειτουργικός λόγω πιστοποιημένου προβλήματος υγείας, και αφετέρου ο εξαντλημένος, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, κωδικός καθαριότητας στον προϋπολογισμό του Δήμου, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο πρόσληψης συμβασιούχων, «λόγω του πολύ ακριβού περιφερειακού συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, που προβλέπει τη μεταφορά τους από το νησί στο ΧΥΤΑ Κομοτηνής», δημιουργεί εύλογα την ανησυχία για τη δυνατότητα συνέχισης αποκομιδής των απορριμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, καθώς ήδη από τον Οκτώβριο του 2015, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, είχε μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αδυναμία διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων σε έναν από τους λίγους Δήμους που δεν έχουν βιολογικό καθαρισμό, ούτε νόμιμο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, εξαιτίας της οποίας τα σκουπίδια του νησιού ταξιδεύουν από το 2008 στην Κομοτηνή. «Η διαδρομή αυτή εξαντλεί σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού, ενώ δίνει στους δημότες την πρωτιά στην καταβολή των υψηλότερων ανταποδοτικών δημοτικών τελών απ’ οπουδήποτε αλλού», επεσήμαινε, ένα χρόνο πριν, ο κ. Βίτσας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης