Επιμέλεια: Γιώργος Στογιάννος

Παραδομένοι στην εγκληματική δράση των διαρρηκτών είναι οι κάτοικοι των Βορείων Προαστίων, ως αποτέλεσμα της ανύπαρκτης αστυνόμευσης, αφού περιπολικό δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, ενώ η περιοχή είναι τεράστια με πυκνό δάσος και αραιή δόμηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό είναι ότι στο Tμήμα του Αγίου Στεφάνου δεν υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό για μια πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή, που περιλαμβάνει Διόνυσο, Άγιο Στέφανο, Ροδόπολη, Σταμάτα, Δροσιά, Κρυονέρι, ενώ στην Κηφισιά το ένα περιπολικό που διέθεταν για την περιοχή είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας.

Οι πολίτες κάνουν ό,τι μπορούν με δικά τους μέσα, αλλά τις περισσότερες φορές αυτά δεν επαρκούν. Οι διαρρήκτες είναι έμπειροι και ιδιαίτερα οργανωμένοι, με αποτέλεσμα να παρακάμπτουν με ευχέρεια τα όποια μέτρα ασφαλείας. Συναγερμοί, ειδικές πόρτες και παράθυρα, σκύλοι φύλακες και ό,τι άλλο υπάρχει στη διάθεση του πολίτη δεν μπορεί, βεβαίως, να υποκαταστήσει την αστυνομική παρουσία.

Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση παραμένει προβληματική για πολλά χρόνια, δηλαδή δεν αποτελεί φαινόμενο των τελευταίων μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς δρουν οι ληστές

Οι κακοποιοί χρησιμοποιούν τρεις τρόπους προκειμένου να αναγνωρίσουν τους επόμενους στόχους τους που αφορούν σπίτια, στα οποία οι ιδιοκτήτες είτε δεν είναι μέσα, είτε λείπουν για κάποιες μέρες, είτε σε ακραία περίπτωση… κοιμούνται μέσα στο σπίτι.

Η πρώτη μέθοδος των δραστών γίνεται με τα διαφημιστικά φυλλάδια στις πόρτες των κατοικιών. Συγκεκριμένα,  οι δράστες κολλάνε κάποιο χαρτάκι στην πόρτα ή τοποθετούν διαφημιστικό φυλλάδιο. Η περίοδος που δρουν οι ληστές είναι κατά τις μέρες των εορτών, δηλαδή Χριστούγεννα και Πάσχα ή το καλοκαίρι που λείπουν από τις κατοικίες πολλοί ένοικοι, αλλά και τα Σαββατοκύριακα.

Οι διαρρήκτες χρησιμοποιούν συνηθισμένα αυτοκίνητα. Ειδικότερα, ένα Seat Leon μαύρο, που θεωρήθηκε από τους κατοίκους ύποπτο, έχει καταγγελθεί στις Αρχές πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν έχει εντοπιστεί και ελεγχθεί από κάποιο αστυνομικό κλιμάκιο. Παράλληλα, υπάρχει ακόμη ένα αυτοκίνητο, ένα μαύρο Smart, που χρησιμοποιείται για την κατασκόπευση.

Το δεύτερο κόλπο των επίδοξων δραστών ονομάζεται «μέθοδος του πεντάλεπτου». Με τον τρόπο αυτόν οι κακοποιοί φτάνουν έξω από το σπίτι το οποίο έχουν στοχοποιήσει, χτυπάνε κουδούνι προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι είναι άδειο, κι αν δεν απαντήσει κανείς μπουκάρουν με φόρα. Στα τρία έως πέντε λεπτά που βρίσκονται μέσα στην οικία οι δράστες αρπάζουν ό,τι βρουν. Ψάχνουν ενδελεχώς τον χώρο για πράγματα αξίας, ενώ στο στόχαστρό τους βρίσκονται κυρίως μετρητά, κοσμήματα και ασημικά, καθώς επίσης και τεχνολογικά αντικείμενα όπως λάπτοπ, ρολόγια κ.λπ.

Ο τρίτος τρόπος δράσης είναι και ο πιο άγριος. Μπαίνουν στα σπίτια τις πρώτες πρωινές ώρες κι ενώ οι ιδιοκτήτες κοιμούνται, αφαιρούν ό,τι έχει αξία και πολλές φορές τα κλειδιά των αυτοκινήτων που είναι παρκαρισμένα. Στη συνέχεια δίνουν τα κλειδιά σε «οδηγούς» που εξαφανίζονται μαζί με τα οχήματα και οι ίδιοι οι διαρρήκτες μπαίνουν στο αυτοκίνητο της συμμορίας και χάνονται μέσα στη νύχτα.

Οι κακοποιοί είναι οπλισμένοι και κατά τη διάρκεια της ληστείας κάνουν τρομερές ζημιές στα σπίτια, ενώ δεν διστάζουν να απειλήσουν ευθέως όποιον βρεθεί στον δρόμο τους, ασχέτως εάν προσπάθησε ή όχι να τους σταματήσει.

Πώς οι δράστες στοχοποιούν τα θύματά τους

Πολλές φορές οι διαρρήκτες «επιλέγουν» στόχο από τα αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα έξω από το κάθε σπίτι. Αν το κύκλωμα έχει… ενδιαφέρον για κάποιον τύπο αυτοκινήτου, αποφασίζουν να «μπουκάρουν» στο σπίτι για να πάρουν τα κλειδιά και ό,τι άλλο προλάβουν.

Σε άλλες περιπτώσεις προτιμούν σπίτια τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και κάπως απομονωμένα. Οι οικίες αυτές είναι μεζονέτες ή μονοκατοικίες και σπίτια στα οποία έχουν διαπιστώσει ότι διαμένουν ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Άγριο ανθρωποκυνηγητό στον Διόνυσο

Ακόμη μία καταδίωξη διαρρηκτών από αστυνομικούς καταγράφηκε το βράδυ της Τρίτης (11.5) στον Διόνυσο.

Συγκεκριμένα, οι διαρρήκτες λίγο μετά τις δέκα το βράδυ επιχείρησαν να εισβάλουν στο σπίτι της φωτογραφίας, στην οδό Αιολίδος στον Διόνυσο, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ενημέρωσαν την Αστυνομία για το συμβάν. 


Την ώρα που έφευγαν από την εν λόγω κατοικία, ομάδα της ΔΙ.ΑΣ. που ήταν στην περιοχή αναγνώρισε το όχημα στο οποίο επενέβαιναν οι ληστές και ξεκίνησαν αμέσως την καταδίωξη του σκουρόχρωμου αυτοκινήτου των δραστών, στη λεωφόρο Διονύσου.

Όταν η πρώτη μοτοσυκλέτα των αστυνομικών πλησίασε το όχημα των διαρρηκτών, εκείνοι επιχείρησαν να την εμβολίσουν, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο αστυνομικός να κάνει ελιγμό διαφυγής και να πέσει, ευτυχώς δίχως να τραυματιστεί εκείνος ή ο συνάδελφός του που επέβαινε στην υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα. Οι κακοποιοί κατάφεραν να διαφύγουν, ωστόσο οι Αρχές έχουν στην κατοχή τους τον αριθμό κυκλοφορίας και τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.

Στην ευρύτερη περιοχή ακολούθησαν έρευνες για τον εντοπισμό τους, δίχως όμως να έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα διενεργείται έρευνα από την Ασφάλεια για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης