Με πιο δραστικές λύσεις και με επίσπευση των νομοθετικών διεργασιών πρόκειται να αντιδράσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ επιμείνουν στην απόφασή τους για επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα 15 Μαΐου, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων, στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo AE.

Ο ίδιος απηύθυνε σαφές μήνυμα, ότι η κυβέρνηση «δεν θα ανεχτεί ξανά οποιονδήποτε θέλει να αναστατώσει την καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών στη Θεσσαλονίκη», ενώ -ερωτηθείς τι θα πράξει αν οι εργαζόμενοι προχωρήσουν ούτως ή άλλως στην επίσχεση- κάλεσε επίσης τον ΟΑΣΘ «να σταματήσει να λεηλατεί την περιουσία του ελληνικού δημοσίου και να πληρώσει τους εργαζομένους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπoυργός επισήμανε ακόμη ότι έχει ήδη προχωρήσει ουσιαστικός και πραγματικός διάλογος για το θέμα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) με όλους τους φορείς της πόλης -με την αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια και τα επιμελητήρια- και μάλιστα κάποια από τα αιτήματα των δημάρχων και των κοινωνικών φορέων έχουν ήδη γίνει αποδεκτά, ενώ υπογράμμισε ότι ουδέποτε αρνήθηκε να συναντηθεί και να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Οι εργαζόμενοι έχουν μεν δίκιο, αλλά…

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην συζητήσουμε, να μην καταλήξει στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου που θα έχει τις μέγιστες δυνατές λύσεις» επισήμανε, ενώ ερωτηθείς για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ο υπουργός είπε ότι «αυτοί έχουν απόλυτο δίκαιο», αφού ο οργανισμός επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια και οι ίδιοι δεν πληρώνονται, αλλά δεν είναι δυνατόν «να αναστατώνουν κάθε τρεις και λίγο την πόλη, όποτε περιμένουν την υπογραφή μιας απόφασης ή να πάρουν κάποια χρήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε δε ότι «οι επιδοτήσεις του ΟΑΣΘ από το υπουργείο Μεταφορών δεν αργούν ούτε μια ώρα, συνήθως δίνονται νωρίτερα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουν πληρωθεί ήδη τα δεδουλευμένα των εργαζομένων».

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ακόμη ότι, «αν ο ΟΑΣΘ στο σύνολό του δεν αναστατώσει για ακόμη μια φορά τη ζωή της πόλης», το υπουργείο προτίθεται να περιμένει για τις προτάσεις της διοίκησης του ΟΑΣΘ, οι οποίες αναμένονται στο επόμενο δεκαήμερο-δεκαπενθήμερο, προκειμένου να συζητηθεί το σχετικό σχέδιο νόμου.

Με νόμο η εκκαθάριση

Κληθείς να σχολιάσει πώς είναι δυνατόν να τεθεί σε εκκαθάριση ένας οργανισμός με τη νομική μορφή του ΟΑΣΘ, ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές για το ποια είναι αυτή και ότι τα αρμόδια υπουργεία ψάχνουν το θέμα επί δύο χρόνια. Πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, «η εκκαθάριση του Οργανισμού θα γίνει όπως και η ίδρυση του, με βασιλικό διάταγμα, με νόμο δηλαδή».

Κατά τον κ. Σπίρτζη, όπως και η ίδρυση, έτσι «με νόμο μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στο νομικό μόρφωμα διεθνούς πρωτοτυπίας που έχουμε στη Θεσσαλονίκη και λέγεται ΟΑΣΘ». Μάλιστα είπε ότι η εκκαθάριση μπορεί να γίνει εν λειτουργία και πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο ο ΟΑΣΘ να οδηγηθεί προηγούμενα σε πτώχευση.

Όλη η περιουσία του ΟΑΣΘ έπρεπε να έχει περάσει στο δημόσιο από το 2010

Βάσει της υφιστάμενης σύμβασης, σημείωσε, όλη η περιουσία του ΟΑΣΘ έπρεπε να έχει παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο ήδη από το 2010. «Δεν έγινε αυτό, με πλημμέλεια των προηγούμενων κυβερνήσεων κατά τη γνώμη μου. Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση της σύμβασης είναι στο τέλος του 2019, άρα τότε, θα ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος στον δυτικό κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης