Κριτική στη διαπλοκή και στο πολιτικό σύστημα που την εξέθρεψε και οδήγησε τον τόπο στη χρεοκοπία άσκησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Τόνισε, επίσης, ότι η «η νέα πραγματικότητα “καλεί στα όπλα” μια νέα επιχειρηματικότητα» και επικαλέστηκε το παράδειγμα της ΚΝΕ λέγοντας ότι χρειάζεται νεολαία επιχειρηματιών με την αγωνιστικότητα της ΚΝΕ, αλλά χωρίς τις ιδεοληψίες της.

Μιλώντας σε εκδήλωση του «Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών» που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε συγκεκριμένα ότι: «Στα άσωτα χρόνια πριν από την κρίση, με προκάλυμμα το πελατειακό κράτος, το πολιτικό σύστημα δημιούργησε μια επιχειρηματικότητα που σε κάποιο βαθμό ήταν κατ’ εικόνα και ομοίωσή του. Εξέθρεψε ένα παρασιτικό κεφάλαιο. Ευνόησε τη διαπλοκή με κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Εγκαθίδρυσε τον άτυπο νόμο του μαύρου πολιτικού χρήματος. Πίσω από τη βιτρίνα μιας πλασματικής ανάπτυξης βασισμένης στα δανεικά και τις επιδοτήσεις, ένα ορισμένο πολιτικο-μιντιακο-οικονομικό κατεστημένο, παρότι δεν εξέφραζε την πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου, νεμήθηκε τον τόπο. Και τον οδήγησε στη χρεοκοπία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι η επιχειρηματικότητα προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά καλείται και η ίδια να αλλάξει. «Τα ηνία της ανάπτυξης μπορεί να αναλάβει μια επιχειρηματικότητα που όλα αυτά τα χρόνια δούλεψε και πέτυχε χωρίς να είναι ούτε κρατικοδίαιτη ούτε διαπλεκόμενη, διαπνεόμενη από το αίσθημα της εταιρικής ευθύνης και όχι από τη λογική του εύκολου κέρδους. Η ανάπτυξη σήμερα χρειάζεται μια ελληνική επιχειρηματικότητα καινοτόμα, τολμηρή και εξωστρεφή, που να είναι στραμμένη μπροστά χωρίς να γυρίζει την πλάτη στην κοινωνία» υποστήριξε. Όπως ανέφερε, το όραμά του είναι «μέσα απ’ τις στάχτες της κρίσης να αναδυθεί το νέο πρόσωπο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που βρίσκεται μέσα στη δύναμη και τη θέληση των πολλών δημιουργικών και ικανών ανθρώπων αυτής της χώρας».

Έκανε τέλος λογοπαίγνιο με τα αρχικά της οργάνωσης «Κύκλος Νέων Επιχειρηματιών», που παραπέμπει – όπως είπε – σε μια διόλου συγγενική οργάνωση, την ΚΝΕ και τόνισε ότι και η επιχειρηματική τάξη χρειάζεται την Οργανωμένη Νεολαία της, αλλά προοδευτική, τολμηρή, ανοιχτή στη σύγχρονη εποχή, με την αγωνιστικότητα, την ενότητα δράσης και την κοινή πίστη της ΚΝΕ και χωρίς τις ιδεοληψίες της.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης