«Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στήριξε και στηρίζει έμπρακτα το Βόρειο Αιγαίο» σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Από το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία απαντά σε δημοσιεύματα που εμφανίζονται κυρίως στον τοπικό Τύπο, και παρουσιάζεται η χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί τα τελευταία 2 χρόνια, μέσω του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ειδικά τη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται, εκτός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, εγκρίθηκε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) για την περίοδο 2017 – 2020, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Οι επιπλέον αυτοί πόροι εξοικονομήθηκαν ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο, σε βάρος άλλων πιεστικών αναγκών, μέσα στο δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο. Για το ΕΑΠ έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη πρόσκληση και αναμένεται η κατάθεση προτάσεων μέχρι 31 Ιουλίου 2017.

Πέραν όμως του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, μέσω του εθνικού ΠΔΕ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια προκύπτουν τα εξής:

Το 2014 οι πληρωμές από το εθνικό ΠΔΕ προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου ήταν μόλις 2,94 εκατ. ευρώ. Το 2015 έφθασαν τα 6,53 εκατ. ευρώ. Το 2016 οι πληρωμές ανέβηκαν στα 8,92 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα και υψηλότερα θα κινηθούν μέχρι το τέλος του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ένα πλήθος νέων έργων εντάχθηκαν στο εθνικό ΠΔΕ πάντα με βάση τη σχετική πρόταση -και με ευθύνη- της περιφέρειας η οποία υποδέχεται τις προτάσεις των δήμων όπως ορίζει ο νόμος. Το 2016 εντάχθηκαν 42 νέα έργα με προϋπολογισμό 14,57 εκατ. ευρώ και το 2017 38 νέα έργα με προϋπολογισμό 13,20 εκατ. ευρώ.

Λέσβος

Ειδικά για τη Λέσβο, ο προϋπολογισμός των νέων έργων του 2016 ανέρχεται σε 8,26 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω νέα έργα:

– «Αποκατάσταση βατότητας οδού Άγρας – Χίδηρα» με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.
– «Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη Φρουρίου Σιγρίου» με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα το 2016 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το εθνικό ΠΔΕ του υπουργείου Υποδομών της κατασκευής του επιβατικού και εμπορικού λιμένα Σιγρίου, με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα το 2017 ο προϋπολογισμός των νέων έργων ανέρχεται σε 9,37 εκατ. ευρώ για το νησί της Λέσβου.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται νέα έργα όπως:

– «Επέκταση – αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού οδικού δικτύου Λέσβου» με προϋπολογισμό 1,42 εκατ. ευρώ,
– «Αποκατάσταση επαρχιακών οδών Θέρμη Μανταμάδος και Πελόπης – Υψηλομετώπου – Στίψης» με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

«Αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου Πολυχνίτου» με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ.

«Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι το υπουργείο Οικονομίας και η κυβέρνηση συνολικά έχουν κάνει ήδη πράξη την ενίσχυση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και ειδικά της Λέσβου. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση και καλούμε τους τοπικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να εντείνουμε τη συνεργασία μας για την υλοποίηση όλων εκείνων των έργων που έχουν ανάγκη τα νησιά και χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης