Έχοντας αντιμέτωπη την ηγεσία του Αρείου Πάγου, κατάφερε τελικά  ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος να επιλεγεί, με συντριπτική πλειοψηφία, ως υποψήφιος για τη θέση του ευρωπαίου εισαγγελέα.

Ο κ. Ζαγοραίος που ολοκλήρωσε πρόσφατα τη μεγάλη έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είχε μείνει εκτός της «κούρσας» για την υποψηφιότητά του, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου,  με μία μόλις ψήφο διαφορά από το συνάδελφό του,  εισαγγελέα Ηλία Κωνσταντακόπουλο ο οποίος είχε τη στήριξη τόσο του προέδρου όσο και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών χρειάστηκε να προσφύγει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπως είχε άλλωστε το δικαίωμα, διεκδικώντας  μία από τις τρεις  υποψηφιότητες  για το νεοπαγή θεσμό του ευρωπαίου εισαγγελέα, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά σε όλες τις ευρωπαϊκές  χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου όμως επεφύλαξε εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση στον κ. Ζαγοραίο, καθώς με ψήφους ρεκόρ τον επέλεξε ως υποψήφιο για τη θέση του ευρωπαίου εισαγγελέα, παρά την αντίθετη μάλιστα εκπεφρασμένη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου η οποία μειοψήφησε μαζί με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο  Πέππα και δύο ακόμα, την αντιπρόεδρο Ειρήνη Καλού και την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή.

Ο κ. Ζαγοραίος κατάφερε να συγκεντρώσει, κατά τις δύο ψηφοφορίες που διεξήχθησαν, μία συντριπτική νίκη, εξασφαλίζοντας  τις ψήφους 48 ανώτατων δικαστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άλλοι υποψήφιοι που  έχουν ήδη επιλεγεί από το ΑΔΣ   είναι οι εισαγγελείς  Δημήτρης Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης