Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλαν εκ νέου μέσω της «Ζούγκλας», τέσσερις κάτοικοι της κοινότητας Ζευγολατιού Αρκαδίας, σχετικά με αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αναμένεται να υλοποιηθεί στην κοινότητά τους, ζητώντας την αλλαγή χάραξης για σοβαρούς λόγους, καθώς όπως υποστηρίζουν το νέο τσιμεντένιο ρέμα – αντιπλημμυρικό έργο, περνάει μέσα από την οικία τους.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής αναφέρει τα εξής: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ.

Απευθυνόμεθα στο αίσθημα του θεσμικού σας αξιώματος.

Σας ενημερώνω ότι είμαστε κάτοικοι της κοινότητας Ζευγολατιού Τρίπολης. Εκτός του οικισμού  στην περιοχή ΛΙΜΝΙΤΣΑ βρίσκεται η οικία μας, στο γήπεδο μας έχει ανεγερθεί οικία (αρ άδειας 201/1977 και 411/1995) με αποθήκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατοικούμε δύο  οικογένειες για πάνω από 40 χρόνια και δραστηριοποιούμεθα σε αγροτικές και χωματουργικές εργασίες. Το συγκεκριμένο γήπεδο βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από το φυσικό «ΡΕΜΑ ΟΦΙΣ».  Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκπόνησε μελέτη με νέα χάραξη έργου το οποίο διέρχεται μέσα στην αυλή μας χαρακτηρίζοντας το ΝΕΟ ΕΡΓΟ «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΡΙΚΟ». Το ΝΕΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΡΕΜΑ με διαστάσεις 4Χ2 μέτρα, περνάει μέσα από την αυλή μας εγκλωβίζοντας μας ανάμεσα στο παλαιό και σε άθλια κατάσταση κορεσμένο ΡΕΜΑ ΟΦΙΣ και στο ΝΕΟ ΕΡΓΟ βρίσκοντας εμάς στην συμβολή των δύο ρεμάτων είναι «ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ». 

Σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελεί κοινή πείρα ότι η επιπλέον επιβάρυνση του ΡΕΜΑΤΟΣ ΟΦΙΣ μέσω της συνένωσης του με το ΝΕΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΡΕΜΑ θα θέσει όχι μόνο την περιουσία μας αλλά και την ίδια μας την ζωή την υγεία μας σε διακινδύνευση αφού αυτό θα επιβαρύνει το  ήδη κορεσμένο ΡΕΜΑ ΟΦΙΣ το οποίο πλημμυρίζει (έτη πλημμύρας 2012,2014,2016, 2019)  διότι δέχεται την πλημμυρική απορροή του ρέματος Νεοχωρίου,  το οποίο καταλήγει στην καταβόθρα της κοινότητας Ζευγολατιού και στο κάμπο πλημμυρίζοντας τον.

Σας γνωρίζουμε ακόμη ότι ο μοναδικός δρόμος από και προς την οικία μας καταλήγει σε αδιέξοδο διότι σε απόσταση 20 μέτρων βρίσκεται το ΡΕΜΑ ΟΦΙΣ. Επομένως η χάραξη αυτή είναι επικίνδυνη για την ζωή των οικογενειών μας της περιουσίας μας καθώς επίσης και για το περιβάλλον.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ η παρούσα χάραξη έγινε χωρίς δημόσια διαβούλευση η οποία είναι υποχρεωτική από τον Νόμο για να μην υπάρξουν αντιδράσεις, έγινε εν κρυπτώ, ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ  στο ΦΕΚ 297/26-05-2021 δεν φαίνεται η οικία μας ούτε η αποθήκη μας ( που είναι στο 1m από το ΝΕΟ ΕΡΓΟ ) περιμετρικά του έργου ενώ όλα τα υπόλοιπα κτίσματα φαίνονται.

Εν γνώση της Διοίκησης έγινε η συγκεκριμένη ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ της οικίας μας από το ΦΕΚ γιατί θέλει με κάθε ΤΙΜΗΜΑ να γίνει το έργο σε βάρος των ζώων μας και της περιουσίας μας και αυτό  το αντιλαμβανόμαστε διότι όλοι οι αρμόδιοι κωφεύουν στις γραπτές αιτήσεις μας στις διαμαρτυρίες μας όπου έχουμε υποβάλει εδώ και μήνες καμία απάντηση και σημασία.

Τι συμφέροντα εξυπηρετούνται πού δεν γνωρίζουμε ή δεν κατανοούμε την Διοίκηση που επέλεξε αυτήν την χάραξη;

Οι νομικές μας ενέργειες προς το ΣΤΕ /Ε τμήμα  (2059/2021)για να ζητήσουμε αίτηση ακύρωσης και αναβολή της εκδίκασης δεν μας εδόθη.         

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ, διότι ζητώντας τα αυτονόητα για να γίνει τροποποίηση της μελέτης για να χωροθετηθεί νέο έργο σε νέα θέση δεν εισακουστήκαμε από κανέναν.

Το ΣΤΕ  μέσα από το Νομικό Πλαίσιο για την προστασία μας πρέπει να ζητήσει από την Διοίκηση να σταματήσει το συγκεκριμένο έργο και να εκδώσει διάταγμα να γίνει τροποποίηση της μελέτης με δημόσια διαβούλευση ώστε να σχεδιαστεί ένα εναλλακτικό έργο «ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» – «ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ», το οποίο θα απομακρύνει την επικινδυνότητα από τις ζωές μας τις περιουσίες μας και την κατάληψη του φυσικού περιβάλλοντος, διότι η παρούσα χάραξη είναι αναιτιολόγητη ή ανακριβώς αιτιολογημένη. Το έργο θα μπορούσε να έχει χωροθετηθεί σε πολλές εναλλακτικές πιο ασφαλείς.

Για αυτό τον λόγο Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ζητούμε την παρέμβαση σας για την τροποποίηση της παρούσας μελέτης του έργου διότι με βάση τα όσα εκτενώς έχουν αναλυθεί η Διοίκηση με τις ενέργειες της για την υλοποίηση του έργου μας εκθέτει σε μεγάλο κίνδυνο και ενεργεί κατά παράβλεψη της Νόμων “Περί ίσης Προστασίας των Πολιτών” όπως ορίζει το δημοκρατικό μας σύστημα την έκθεσή μας σε κίνδυνο πού αυτό μπορεί να είναι απώλειας ζωής, καταστροφή περιουσίας κλπ (Π Κ άρθρα 206,208,268).

Αντιλαμβανόμαστε ότι κατανοείται το μέγεθος τού προβλήματος Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε έχοντας πλέον εξαντλήσει τις πιθανές εναλλακτικές, επικαλούμαστε το θεσμικό σας αξίωμα για την  παρέμβαση σας στην τροποποίηση της μελέτης του συγκεκριμένου έργου ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των οικογενειών μας αλλά και να εξασφαλιστεί η περιουσία μας από τις φυσικές καταστροφές».

Με εκτίμηση

Ελένη Τσιάμη

Νικόλαος Τσιάμης

Δημήτριος Τσιάμης  

Αργυρή Δρακοπούλου     

               

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης