Χιλιάδες Έλληνες νεαρής ηλικίας προσφεύγουν στις υπηρεσίες της ευρωπαϊκής διαδικτυακής πύλης εύρεσης εργασίας, αναζητώντας μία θέση στον ήλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι πολίτες εμφανίζονται απρόθυμοι να αναζητήσουν εργασία μακριά από τη χώρα τους, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του Eures, του διαδικτυακού οργανισμού εύρεσης εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τις 862 814 κενές θέσεις εργασίας και 22.730 εργοδότες που έχουν δηλωθεί στο δίκτυο, αντιστοιχούν μόνο 551.198 βιογραφικά εργαζομένων που ζητούν εργασία.

Σε ότι αφορά τους Έλληνες, πάνω από 12.000 αιτήσεις έχουν αποσταλεί την τελευταία διετία στο δίκτυο Eures (European Employment Services), από συντοπίτες μας, οι οποίοι ζητούν εργασία σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι αιτήσεις αυτές (περίπου 12.500) δεν αφορούν μόνο σε ανέργους αλλά και σε εργαζόμενους σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Βασίλη Κικίλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τάση που προκύπτει από τα στοιχεία του Eures είναι ότι οι κάτοικοι των χωρών από τις οποίες έχει περάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναζητούν όλο και πιο πολύ δουλειά μακριά από την πατρίδα τους.
Τα βιογραφικά από τη Λετονία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 3 εκατομμύρια, είναι περισσότερα από αυτά της Ελλάδας, ενώ οι Ούγγροι που αναζητούν δουλειά μέσω του Eures είναι διπλάσιοι αν και ο πληθυσμός των δύο χωρών είναι περίπου ο ίδιος. Ανάλογη είναι η εικόνα της Ρουμανίας αφού ο πληθυσμός της είναι διπλάσιος αλλά τα βιογραφικά των Ρουμάνων στο Eures είναι τριπλάσια από αυτά των Ελλήνων.

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για εργαζόμενους στον τομέα των πωλήσεων, του καθαρισμού και των εστιατορίων.

Επίσης, οι εργοδότες στις περισσότερες χώρες δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό για θέσεις εργασίας που απαιτούν εξειδικευμένες τεχνικές και διοικητικές δεξιότητες.

Ο ιστότοπος περιλαμβάνει και πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και τις εργασιακές συνθήκες στις 31 χώρες.

Το ελληνικό παράδοξο

Ζητείται θυρωρός με πτυχίο ΑΕΙ. Ναι, σωστά διαβάσατε. Ενώ στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας η συχνότερα απαιτούμενη προϋπόθεση είναι οι ικανότητες των υποψηφίων, η επάρκεια και η προϋπηρεσία, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας και του νεοπλουτισμού, μία επιχείρηση ζητά θυρωρό με πτυχίο… Πανεπιστημίου.

Στην Ελλάδα υπάρχει προσφορά για 778 θέσεις εργασίας, οι οποίες αφορούν κυρίως παροχή υπηρεσιών, (τουριστικά επαγγέλματα, υπάλληλοι γραφείου κλπ) ενώ οι υπόλοιπες ειδικότητες σχεδόν απουσιάζουν.
Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι που ζήτησαν το 2010 πληροφορίες για διαμονή και εργασία σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ήταν σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το 2009 και τρεις φορές περισσότεροι σε σχέση με το 2008.

Ο ΟΑΕΔ παρέχει πληροφορίες για τις προς πλήρωση θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο http://www.oaed.gr/Pages/SN_73.pg, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να εργαστούν εκτός Ελλάδος μπορούν να αναζητούν θέσεις απασχολήσεως στις ιστοσελίδες του Eures στο http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=el

Θέλετε να γίνετε διευθυντής;

Αν μπορείτε να σταδιοδρομήσετε ως διευθυντής ή ανώτερος τμηματάρχης επιχείρησης, ο παράδεισος των διευθυντών φαίνεται να είναι η Βρετανία, αφού ζητούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, 15.965 ανώτερα και ανώτατα στελέχη. Μάλιστα οι μισθοί που προσφέρονται είναι εξαιρετικά δελεαστικοί, και συχνά φτάνουν τις 30-40.000 λίρες τον χρόνο, δηλαδή 45-60.000 ευρώ ετησίως.

Ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι manager εστιατορίων και ξενοδοχείων, με χαμηλότερες όμως αμοιβές που κυμαίνονται μεταξύ 15-30.000 ευρώ τον χρόνο. Οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 50.000.

Αντίθετα, … σχεδόν μηδενική ζήτηση έχουν οι διευθυντές στη Γερμανία, όπου όμως ζητείται επικεφαλής σχεδιασμού από αυτοκινητοβιομηχανία με μισθό 80-90.000 ευρώ ετησίως.
Γενικά, ελάχιστη ζήτηση έχουν οι ανειδίκευτοι εργάτες, με την προσφορά εργασίας μην ξεπερνά τις λίγες δεκάδες θέσεις σε κάθε χώρα, προφανώς λόγω της υπερπροσφοράς ανειδίκευτης εργασίας από μετανάστες που προέρχονται από τον Τρίτο Κόσμο.

Κάθε χρόνο, ομάδες του Eures σε ολόκληρη την ΕΕ διοργανώνουν εκατοντάδες «Ευρωπαϊκές Ημερίδες Εργασίας», που αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για όσους θέλουν να προσλάβουν προσωπικό, να συναντήσουν εργοδότες, να συζητήσουν τα σχέδιά τους με κάποιον από τους Συμβούλους Eures ή να μάθουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να τους βοηθήσει η ΕΕ.

Για παράδειγμα, οι σύμβουλοι Eures από τη Γερμανία πρόσφατα παρατήρησαν, ότι κάθε χρόνο πολλές προσφερόμενες θέσεις εργασίας εξακολουθούν στον τουριστικό τομέα της Ελβετίας εξακολουθούν να παραμένουν κενές και έτσι προτρέπουν τους Γερμανούς ανέργους να εκμεταλλευτούν τα κοινά στοιχεία της γλώσσας και της κουλτούρας και να αναζητήσουν εργασία στην Ελβετία.
Διασυνοριακή αγορά εργασίας

Η Eures διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις παραμεθόριες περιοχές, όπου η διασυνοριακή μετακίνηση των εργαζομένων είναι μεγάλη. Σε περισσότερους από 600.000 εργαζομένους που ζουν σε μία χώρα της ΕΕ και εργάζονται σε μία άλλη εφαρμόζονται διαφορετικές εθνικές πρακτικές και νομικά συστήματα. Οι εργαζόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με ειδικούς συμβούλους οι οποίοι παρέχουν ειδικές συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Ασφαλιστικά δικαιώματα

Από την 1η Μαΐου 2010 τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανονισμοί για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στην Ευρώπη. Έτσι τέθηκαν κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι δεν χάνουν τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισής τους όταν μετακινούνται εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.
40 εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν νέες θέσεις εργασίας το περασμένο έτος, μεσούσης της κρίσης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που βρήκαν εργασία αυξήθηκε κατά 8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eures.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης