Την παρέμβαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωσταντίνου ζητά ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος 90 αγροτών από την περιοχή της Εύβοιας που κινδυνεύουν οι αιτήσεις τους να χαρακτηριστούν εκπρόθεσμες.

Επιπλέον ο κ. Καραμίχας ζητά να απαλλαγούν οι εν λόγω αγρότες από την υποχρέωση καταβολής πρόσθετων χρηματικών ποσών, για να συνδεθούν στο δίκτυο της ΔΕΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Καραμίχα έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ.

Με αφορμή τα περιλαμβανόμενα στην απόφαση της ΡΑΕ• (ΦΕΚ 13′ 2675, 4/11/2011) με την οποία αυξήθηκε για τη Εύβοια και τα συνδεδεμένα με αυτήν νησιά (‘Ανδρος και Τήνος) το περιθώριο απορρόφησης ισχύος από Φωτοβολταϊκούς στα0μούc κατά 32 ΜW επισημαίνονται τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις προβλέπεται να προσδιορισθεί επιπρόσ0ετο κόστος (της τάξης των 15.000 ευρώ περίπού, σύμφωνα με πληροφόρησή μας) για την πρόσβαση των Φ/Β σταθμών πού Θα εγκατασταθούν εφεξής στα δίκτυα της περιοχής, πέραν του κόστους σύνδεσης με το δίκτυα ης ΔΕΚ.

2. Η προτεραιότητα των επαγγελματικών αγροτών της Εύβοιας κατά τη διάρκεια των διαδικασιών υποβολής των αιτημάτων εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών σταθμών (10/10/2011) καταστρατηγήθηκε από το αρμόδια γραφεία της ΔΕΗ, όπως συνάγεται από τα περιλαμβανόμενα στο με ΑΠ 210/130/21-2-2011 έγγραφο της ΕΑΣ Εύβοιας (επισυνάπτεται) με αποτέλεσμα να μην προηγη0ούν στις διαδικασίες αδειοδότησης στο Νομό αιτήματα άλλων επενδυτών, παρά τα προβλεπόμενα στο ν. 3551/2011.

3. Η ΡΑΕ, η οποία έλαβε γνώση παρόμοιων περιστατικών καταστρατήγισης της προτεραιότητας, έχει για το λόγο αυτό εισηγηθεί την επιβολή- προστίμων σε βάρος .Υπηρεσιών της .ΔΕΗ.

Από τα προηγούμενα, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση έκδοση εγκυκλίου από πλευράς σας, ώστε πι αιτήσεις- των 90περίπου επαγγελματιών αγροτών της Εύβοιας να θεωρηθούν εμπρόθεσμες σύμφωνα με το πρωτόκολλα κατάθεσής τούς στις 10/02/2011 οι δε συμβάσεις που θα υπογραφούν με ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΣ να. υπόκεινται στις διατάξεις πού ίσχυαν τότε, ώστε να απαλλαγούν και από την υποχρέωση καταβολής τον πρόσθετου κόστους για την πρόσβαση των ΦιΒ σταθμών τους στο δίκτυα. Η εγκύκλιος αυτή θα άρει την άδικη σε βάρος τούς μεταχείριση και θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης