Αναβρασμός επικρατεί σε χιλιάδες συμβασιούχους των ΟΤΑ (Δήμων και Κοινοτήτων), οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν μετά την παράταση των συμβάσεών τους.

​Η επιστροφή των μισθών θα γίνει με βάση τους ατομικούς καταλογισμούς των συμβασιούχωνΗ απόφαση-κόλαφος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έρχεται να πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου ότι συνεχίζει το «εμπόριο ελπίδας» για «ψηφοθηρικούς λόγους» στην πλάτη χιλιάδων εργαζομένων που δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει περίπου 30.000 συμβασιούχους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη δημοσίευση της απόφασης, θα ξεκινήσουν οι ατομικοί καταλογισμοί στους συμβασιούχους των ΟΤΑ, προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς που παράνομα έλαβαν (με βάση τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Σοκ

Η Ολομέλεια έκρινε ομόφωνα αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων και κατά συνέπεια τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ, με το σκεπτικό ότι αυτό απαγορεύεται ρητά από τις διατάξεις του Συντάγματος.

​Στον αέρα περίπου 30.000 συμβασιούχοι στους ΟΤΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παράλληλα, προχώρησε την υπόθεση ένα βήμα παραπάνω, καθώς με πλειοψηφία 17 – 14 αποφάνθηκε πως τα εν λόγω εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το χρονικό διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους. Όλα ξεκίνησαν όταν το Α΄ Κλιμάκιο του Α΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρόεδρο την αρχαιότερη σύμβουλο Μαρία Αθανασοπούλου, κλήθηκε να αποφανθεί εάν πρέπει να εγκριθούν ή όχι εντάλματα πληρωμών συμβασιούχων δήμου που οι συμβάσεις τους είχαν παραταθεί, με πρόσφατους νόμους (επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου).

Το Α΄ Κλιμάκιο έκρινε ότι οι επίμαχες συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων και κατά συνέπεια οι παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές, ενώ αποφάνθηκε ότι τα χρήματα (αποδοχές) που έχουν λάβει οι συμβασιούχοι κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους πρέπει να επιστραφούν.

Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο θέμα παραπέμφθηκε από το κλιμάκιο στην Ολομέλεια για οριστική κρίση, η οποία με την απόφασή της αρνείται οριστικά και αμετάκλητα τη μονιμοποίηση των περίπου 30.000 συμβασιούχων στους ΟΤΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μοιράζουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα»

Στον απόηχο της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

Η Δικαιοσύνη έκρινε παράνομες τις παρατάσεις των συμβάσεων δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έγιναν με τον νόμο Κατρούγκαλου, που κρίθηκε αντισυνταγματικός. Συνεχίζει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να ψεύδεται, να παρανομεί και να κοροϊδεύει τους πολίτες. Παίζουν με τη ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Στήνουν ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Μοιράζουν υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Βάζουν σε περιπέτεια τους πολίτες, τους θεσμούς, την ίδια τη λειτουργία του κράτους. Δυστυχώς, δεν ακούν καμία σοβαρή και υπεύθυνη φωνή.

Με το να στήνονται «παράγκες» στο ευρύτερο Δημόσιο δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.
Προσπαθούν να φτιάξουν καθεστώς και φέρνουν χάος. Επαναλαμβάνουν τις χειρότερες πρακτικές του χθες, που όλοι οι Έλληνες θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Ευτυχώς, για άλλη μια φορά, το Σύνταγμα βάζει φραγμό στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα και των υπουργών του. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δημοκρατική ομαλότητα και να εγγυηθούμε την κανονικότητα στη λειτουργία της χώρας. Υπεύθυνες λύσεις υπάρχουν. Υπέρ της κοινωνίας. Εμείς μπορούμε να τις υλοποιήσουμε
.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης