Zωγράφισαν στους αιθέρες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014, 16:21


Χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες στην Καβάλα σήκωσαν το κεφάλι ψηλά, ακροβολισμένοι στη φυσική εξέδρα της πόλης, το παραλιακό μέτωπο, αλλά και στα μπαλκόνια πολυκατοικιών, σπιτιών και ξενοδοχείων, για το 4o Airsea Show που διεξήχθη στην πόλη της Βόρειας Ελλάδας.

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, μοναδικές βυθίσεις και πολύχρωμα καπνογόνα στον ουρανό της Καβάλας από τους πιλότους και τα πληρώματα των αεροπλάνων έκοψαν την ανάσα και ανέβασαν στα ύψη το ενδιαφέρον όλων όσοι παρακολούθησαν το κύριο πρόγραμμα της 4ης διεθνούς διοργάνωσης, που άρχισε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Παρακολουθήστε εντυπωσιακά πλάνα που καταγράφηκαν στο Airsea Show:


Το δυναμικό πρόγραμμα άρχισε με ένα ζεύγος Α-7 της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από τον Άραξο για να «συμμετάσχουν τιμητικά», λόγω της μοναδικότητας της παρουσίας τους σε ανάλογη διοργάνωση. Η επίδειξη ισχύος περιλαμβάνει διελεύσεις υψηλής ταχύτητας σε κλειστό σχηματισμό. Ακολούθησαν οι εντυπωσιακές πτήσεις πρώτα από το σκάφος F-16 της ομάδας επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας «Ζευς» και στη συνέχεια από τα έξι σκάφη της Saudi Hawks, που «ζωγράφισαν» στον ουρανό της Καβάλας. Ακολούθως ήρθε η σειρά της ιταλικής ομάδας τριών ελικοφόρων αεροπλάνων QBR MILANO.

Εντυπωσιακή ήταν και η πτήση του ελικοπτέρου AH-64A APACHE της Αεροπορίας Στρατού, το οποίο ήταν βαμμένο με τη γαλανόλευκη στη δεξιά πλευρά, ενώ ακολούθησε ένα ελικόπτερο ΑΒ-212 ανθυποβρυχιακού πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού. Για πρώτη φορά πέταξε στην Καβάλα ένα δικινητήριο αεροπλάνο ελέγχου θαλασσών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή F-406 Reims, το οποίο έκλεισε και το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας.

Το ενδιαφέρον όμως κορυφώθηκε τη δεύτερη μέρα των επιδείξεων με μικρές αλλά ουσιαστικές προσθήκες στο πρόγραμμα των πτήσεων, με κύρια την ενσωμάτωση των ιταλικών ομάδων επιδείξεων αλλά και το μοναδικό θέαμα που πρόσφερε το F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα, την ώρα που περνούσε πάνω από το κάστρο της πόλης σε σχετικά χαμηλό ύψος, εθελοντές της διοργάνωσης άπλωσαν τη γαλανόλευκη στο τείχος. Οι Ιταλοί με την Pioneer Team και την Quei Bravi Ragazzi, η Σερβική Jet Team με G-2 Galeb και ένα δικινητήριο σκάφος του Γερμανικού Ναυτικού έδωσαν άλλη νότα στη διοργάνωση, βάζοντας τις δικές τους ψηφίδες στο μωσαϊκό μιας συναρπαστικής διοργάνωσης.

Σημειώνεται πως το 4ο Airsea Show της Καβάλας πλαισιώθηκε με πλήθος παράλληλων δράσεων, όπως ποδηλατικό αγώνα, επίσκεψη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Χρυσούπολη και ξενάγηση σε ελικόπτερα και σκάφη της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η στατική έκθεση αερομοντελισμού τις πρώτες δύο ημέρες στην παραλία της Καβάλας, αλλά και η επίδειξη που πραγματοποιήθηκε από τους χειριστές χθες το πρωί στον Αμυγδαλεώνα.Συνολικά στο 4ο AirSea Show καταγράφηκαν 43 συμμετοχές από την Ελλάδα και άλλες 4 χώρες, με 13 πληρώματα, 460 μέλη υποστήριξης και εκατοντάδες εθελοντές.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014, 16:46