Δακρυγόνα, μολότοφ, βομβίδες κρότου λάμψης και «αύρες» συνέθεσαν το σκηνικό που διαμορφώθηκε στην περιοχή των Εξαρχείων μετά την ολοκλήρωση της πορείας του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 296 προσαγωγές από διάφορα σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας. Συνολικά 43 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονικό των επεισοδίων:

Διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Στουρνάρη στα ΕξάρχειαΣτη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Στουρνάρη ομάδα -αποτελούμενη από 100 άτομα περίπου- πέταξε μολότοφ σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών. Η ατμόσφαιρα στο σημείο ήταν αποπνιχτική για αρκετή ώρα. Υπενθυμίζεται πως στο ίδιο σημείο πριν από μία εβδομάδα είχε σημειωθεί η επίθεση σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν με ταχύτητα και στους γύρω δρόμους. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακούγονταν εκκωφαντικοί θόρυβοι από τις βομβίδες κρότου λάμψης που πετούσαν δυνάμεις των ΜΑΤ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Κάδοι απορριμμάτων παραδόθηκαν στις φλόγες στη συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Μπενάκη, ενώ εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε διαμέρισμα α΄ ορόφου πολυκατοικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας Εξαρχείων)

Η αστυνομία, στην προσπάθειά της να ελέγξει την κατάσταση, επιστράτευσε τρία ειδικά διαμορφωμένα τεθωρακισμένα οχήματα για τη ρίψη νερού υπό πίεση (αύρες).

Η παρουσία των συγκεκριμένων οχημάτων στην περιοχή των Εξαρχείων προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών, οι οποίοι πέταξαν πάνω τους διάφορα αντικείμενα και βόμβες μολότοφ.

Πλήθος αστυνομικών στα Εξάρχεια

Καταστροφές προκλήθηκαν και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ με πέτρες, ξύλα και διάφορα άλλα αντικείμενα γέμισαν οι δρόμοι περιμετρικά του Πολυτεχνείου και της πλατείας Εξαρχείων.

Φωτιά από βόμβα μολότοφ στα Εξάρχεια

Όπως γνωστοποιήθηκε αρχικά, ένας αστυνομικός, ο οποίος φέρεται να ανήκει στην ομάδα ΔΕΛΤΑ, τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Ο συνολικός αριθμός των τραυματισμένων αστυνομικών έφθασε τους 12.

Πρωτόγνωρες εικόνες στο κέντρο της Αθήνας

Τρεις «αύρες» σε κίνηση

Αμέσως μόλις άναψαν τα αίματα στην περιοχή των Εξαρχείων δόθηκε εντολή για την ταχεία μεταφορά των ειδικά διαμορφωμένων τεθωρακισμένων οχημάτων για τη ρίψη νερού υπό πίεση (αύρες) από την πλατεία Συντάγματος προς τον χώρο των επεισοδίων.

Ένα από τα οχήματα κινούνταν για αρκετή ώρα μπροστά από το κτήριο του Πολυτεχνείου, ενώ τα άλλα δύο άλλαζαν διαρκώς θέσεις ανάλογα με το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας.

Μια από τις τρεις «αύρες» της ΕΛ.ΑΣ. μπροστά από το κτήριο του Πολυτεχνείου

Μια από τις τρεις «αύρες» της αστυνομίας κατευθύνεται προς τον χώρο του Πολυτεχνείου

Την ίδια στιγμή, διμοιρίες των ΜΑΤ κατευθύνθηκαν προς τους δρόμους περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου. Η παρουσία της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας ήταν αυξημένη. Η εντολή προς τις δυνάμεις ασφαλείας ήταν σαφής: «Μην επιτρέψετε την είσοδο ατόμων μέσα στο Πολυτεχνείο», το οποίο τελεί υπό κατάληψη.

Εικόνες από την οδό Στουρνάρη

Μικροεπεισόδια στο Σύνταγμα

Νωρίτερα, ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν παρατεταγμένοι κατά μήκος της λεωφόρου Βασ. Γεωργίου, ενώ προκάλεσαν φθορές σε τζαμαρίες καταστημάτων. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος.

Σπασμένες τζαμαρίες σε καταστήματα επί της οδού Σταδίου

Οι «αύρες» είχαν τοποθετηθεί αρχικά στην πλατεία Συντάγματος

Υπενθυμίζεται ότι το ραντεβού των διαδηλωτών δόθηκε στις 6.00 το απόγευμα μπροστά στα Προπύλαια. Το πλήθος κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος, έχοντας περάσει πρώτα από την Ομόνοια και την Κλαυθμώνος. Μόλις ολοκληρώθηκε η πορεία, μερίδα των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια.

Πορεία στη σκιά της υπόθεσης Ρωμανού

Η ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε επί ποδός, καθώς οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν στη σκιά της υπόθεσης του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμά του να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη σχολή του στο ΤΕΙ Αθηνών.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί τη Δευτέρα με την οικογένεια του απεργού πείνας. Ο νεαρός παραμένει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει και απεργία δίψας.

Την ίδια στιγμή, τον γύρο του διαδικτύου κάνει ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει τις πρώτες στιγμές μετά τη δολοφονία του νεαρού μαθητή. Δείτε το video πατώντας εδώ.

Συγκεντρώσεις στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Βέροια, Ξάνθη, Βόλο, Αγρίνιο, Άρτα, Καρδίτσα και Καστοριά. Υπενθυμίζεται πως προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια μνήμης για την 6η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου απηύθυνε ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού.

Όσον αφορά στις μαθητικές συγκεντρώσεις που έγιναν το μεσημέρι του Σαββάτου, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αγρίνιο σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Καταστροφές προκλήθηκαν από διαδηλωτές σε καταστήματα, κάηκαν κάδοι, ενώ αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις. Νέες εικόνες με τα βίαια επεισόδια στη συμπρωτεύουσα κάνουν εκ νέου τον γύρο του διαδικτύου.

Διαβάστε τα ρεπορτάζ από τα όσα συνέβησαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας:

Αστυνομικοί προσπαθούν να εισβάλουν σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014, 00:25

Πάτρα: Πορεία αντιεξουσιαστών στο Αστυνομικό Μέγαρο, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014, 23:50

Aστυνομικός κλωτσά γυναίκα που διαδηλώνει στη Θεσσαλονίκη, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014, 23:12

Με δακρυγόνα η πορεία για Γρηγορόπουλο – Ρωμανό στην Καλαμάτα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014, 22:16

Ένταση και επεισόδια στα Χανιά, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014, 22:09

Οδομαχίες με πετροπόλεμο και χημικά στο κέντρο του Βόλου, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014, 21:39

Δακρυγόνα και συλλήψεις στη Βέροια, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014, 20:15

Ένταση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014, 20:20

Ένταση, οδοφράγματα και καπνογόνα στο κέντρο του Ηρακλείου, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014, 20:16

Νέες εικόνες από τα σοβαρά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014, 19:14

Ιωάννινα: Ένταση στην πορεία για τη μνήμη του Αλέξη, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014, 20:49

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης