Σε εξέλιξη βρίσκεται κύμα κακοκαιρία στη χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες.

Πάνω από 25.000 κεραυνοί έπεσαν σε διάστημα 12 ωρών, από το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Αυγούστου μέχρι και τα μεσάνυχτα στη βόρεια Ελλάδα, με 17.000 από αυτούς να χτυπούν την κεντρική και δυτική Μακεδονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H καλοκαιρινή διάθεση του καιρού ανατρέπεται σημαντικά έως και τις 26 Αυγούστου με έντονες βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος του ηπειρωτικού κορμού.

H καλοκαιρινή διάθεση του καιρού ανατρέπεται σημαντικά έως και τις 26 Αυγούστου με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχές και καταιγίδεςΤο σπάνιο αλλά όχι ασυνήθιστο για την εποχή βαρομετρικό σύστημα προερχόμενο από τα βόρεια-βορειοδυτικά, έχει χαρακτηριστικά που εντάσσονται σε εκείνα που συναντούμε κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι λεγόμενες «αποκομμένες ψυχρές λίμνες» σε ζεστές περιόδους, όπως εκείνες των καλοκαιρινών μηνών και με δεδομένη την υψηλή θερμοκρασία της θάλασσας αλλά και της στεριάς κυρίως, είναι ικανές να πυροδοτήσουν πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως στις στεριανές περιοχές και λιγότερο στις θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές.

Ως εκ τούτου, το σπάνιο αυτό βαρομετρικό σύστημα είναι ικανό τις επόμενες ημέρες να προκαλέσει και πιθανά πλημμυρικά επεισόδια σε ορισμένες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα άστατος αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός στη χώρα το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη 24-25 Αυγούστου με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη αλλά αισθητή πτώση, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονται βροχοπτώσεις.

Σταδιακά μέσα στην ημέρα βροχές και τοπικές καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να είναι έντονες, θα απασχολήσουν και περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου με έμφαση τις ορεινότερες περιοχές.

Τις νυχτερινές ώρες, άστατος θα παραμείνει ο καιρός στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες και τη Στερεά Ελλάδα με τοπικές μπόρες, ενώ βελτίωση θα παρουσιάσει στα υπόλοιπα τμήματα που θα έχουμε φαινόμενα.

Καλύτερος θα είναι ο καιρός στη Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη με λίγες νεφώσεις. Στα ορεινά της δυτικής Κρήτης δεν αποκλείονται τοπικές μπόρες το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί στα 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο και βορειοδυτικοί στα 5-6 μποφόρ στο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση θα φτάσει στα βόρεια τους 29 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά και κεντρικά τους 30 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά και νότια τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 25 Αυγούστου, τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα της βόρειας Αττικής) και τις Σποράδες, αλλά βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τόπους και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Σύμφωνα και με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία ο καιρός από την Παρασκευή 26 Αυγούστου θα παρουσιάσει ουσιαστική βελτίωση.

Προς το μεσημέρι της Πέμπτης, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν ηπειρωτικές περιοχές της Πίνδου από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο έως και την Πελοπόννησο, ενώ ταυτόχρονα ο καιρός θα βελτιώνεται στα ανατολικά. Καλύτερος ο καιρός στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου με παροδικές μόνο νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις στα 6-7 μποφόρ και η θερμοκρασία δε θα ξεπερνάει τους 29-31 βαθμούς Κελσίου στο σύνολο της επικράτειας.

Πλημμύρες, ζημιές και πτώσεις δέντρων

Πρωτοφανής καταιγίδα έπληξε το μεσημέρι της Τρίτης τα Τρίκαλα. Το μπουρίνι δημιούργησε προβλήματα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης ενώ σημειώθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης και πτώση της πίεσης του νερού σε διάφορες περιοχές των Τρικάλων.

Σύμφωνα με το trikalanews.gr, από την ένταση των ανέμων αρκετά δέντρα ξεριζώθηκαν και μερικά εξ αυτών «προσγειώθηκαν» σε σπίτια και αυτοκίνητα, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Οι ισχυροί άνεμοι συνοδεύονταν από ισχυρή χαλαζόπτωση, η οποία μέσα σε 45 περίπου λεπτά «ισοπέδωσε» για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, καλλιέργειες σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα.

Παράλληλα σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο στα ορεινά του νομού όπου επιχειρούν οχήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Δείτε εικόνες:

Ενδεικτικό της εντάσεως του καιρικού φαινομένου ήταν η πτώση ενός υπεραιωνόβιου πλατάνου που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς και άλλων κλαδιών δέντρων.

Κεραυνοί, άνεμοι και σφοδρή βροχόπτωση σάρωσαν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Ισχυρή βροχόπτωση, έντονη κεραυνική δραστηριότητα και θυελλώδεις άνεμοι ήταν τα χαρακτηριστικά της καλοκαιρινής καταιγίδας που «χτύπησε» την Τρίτη το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Σε αρκετά σημεία της πόλης δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες, όπως στην περιφερειακή οδό στο ύψος του Νεοχωρόπουλου και στον κόμβο της Εγνατίας στην Πεδινή.

Δείτε το βίντεο του epirus-tv-news.blogspot.gr:

Η βροχόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Εγνατία Οδό με τους οδηγούς να συναντούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως μετά τη σήραγγα Δρίσκου (με κατεύθυνση προς Ιωάννινα) και την Τροχαία να μεταβαίνει στο σημείο για τη διευκόλυνσή τους.

Κλαδιά παρασύρθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης όπως έξω από το Πανηπειρωτικό Στάδιο με την Πυροσβεστική  Ιωαννίνων να φροντίζει για την απομάκρυνσή τους, ενώ δεν έλειψαν και τα τροχαία ατυχήματα την ώρα της νεροποντής, χωρίς να σημειωθούν θύματα.

Αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας στον νομό.

Διακοπτό: Κεραυνός «χτυπά» μέσα στη θάλασσα

Το δυνατό μπουρίνι που ξέσπασε στο Διακοπτό το απόγευμα της Τρίτης, προκάλεσε αρκετές ζημιές κυρίως σε περιβόλια και καλλιέργειες, αλλά παράλληλα χάρισε και σπάνιες εικόνες σε όσους λουόμενους αποφάσισαν να παραμείνουν στην παραλία Εγκάλης παρ’όλη την καταιγίδα και να κάνουν το μπάνιο τους υπό βροχή.

Το filodimos.gr δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός κεραυνού που «χτυπά» μέσα στη θάλασσα, στα ανοιχτά της Εγκάλης, με τον κόσμο να παρακολουθεί εμβρόντητος και με δέος, το φυσικό φαινόμενο.


Ξερίζωμα δέντρων από το μπουρίνι αλλά και καταστροφή περιβολιών και καλλιεργειών στην ίδια περιοχή σύμφωνα με το sinidisi.gr:



Eπιμέλεια
: Xρήστος Μαζάνης, Χρήστος Καράμπελας

Πηγές: Eθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σύστημα ΖΕΥΣ, meteoclub, xalazi, weather.gr, meteo.gr, EMY

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης