Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής των ασθενών στο ΑΧΕΠΑ ήρθε στο φως της δημοσιότητας. 

Συγκεκριμένα, με βάση το έγγραφο που απέστειλε ο Διοικητής του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης προς τους διευθυντές των τμημάτων, ξεκαθαρίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν στο εξής οι εισαγωγές ασθενών, όπου θα γίνονται μόνο με έγκριση της διοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εντολή του διοικητή του ΑΧΕΠΑ (με ημερομηνία 14-3-2022) αναφέρει ότι:

  • Για την εισαγωγή των ασθενών στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ απαιτείται η έγκριση της διοίκησης
  • Σε περίπτωση εισαγωγής χωρίς την απαιτούμενη έγκριση, το κόστος της διενεργηθείσας ιατρικής πράξης θα βαρύνει αποκλειστικά τον θεράποντα ιατρό!

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αποκάλυψη του εγγράφου έκανε με ανάρτησή της στο Facebook η βουλευτής Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δώρα Αυγέρη.

Η κ. Αυγέρη καταγγέλλει επίσης ότι «το ΑΧΕΠΑ μετατρέπεται από δημόσιο νοσοκομείο σε τσιφλίκι. Στο οποίο για να εισαχθείς, θα πρέπει να έχεις την έγκριση από τον γαλάζιο διοικητή που μετατρέπεται σε κλινικάρχη! Αν εισαχθείς χωρίς την έγκρισή του, θα μαστιγωθεί ο γιατρός που έκανε την εισαγωγή ή την ιατρική πράξη! Δηλαδή αυτός που έκανε το καθήκον του! Κατ’ εντολή και καθ’ υπόδειξη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας όλο αυτό;».

Από την πλευρά του, η διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να απαντήσει σχετικά με τη διαρροή του εγγράφου και να αποσαφηνίσει την αιτία αυτής της απόφασης στην αλλαγή της διαδικασίας εισαγωγής των ασθενών.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του νοσοκομείου επισήμανε ότι η επιστολή προς τους διευθυντές των κλινικών σχετικά με την διαδικασία εισαγωγών γίνεται για διευκόλυνση της «διοικητικής διαχείρισης των προγραμματισμένων περιστατικών» και δεν αφορά τα επείγοντα περιστατικά, ενώ αναφέρει πως πραγματοποιείται «για τη διατήρηση της ορθότητας και διαφάνειας της διαδικασίας».

Η ανακοίνωση του ΑΧΕΠΑ:

Σε απάντηση δημοσιευμάτων, λόγω εσκεμμένων διαρροών μέσω χορήγησης εγγράφων, αναφορικά με «τις εισαγωγές ασθενών στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ μόνο με απαιτούμενη έγκριση της Διοίκησης του Νοσοκομείου και την επιβάρυνση του κόστους της διενεργηθείσας ιατρικής πράξης από τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εισαγωγής χωρίς την παραπάνω απαιτούμενη έγκριση», αποσαφηνίζονται τα εξής:

Στον ιατρικό χειρισμό των περιστατικών ουδεμία παρέμβαση γίνεται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για οποιοδήποτε περιστατικό επείγον ή προγραμματισμένο. Η έγκριση της Διοίκησης αφορά μόνο τη διοικητική διαχείριση των προγραμματισμένων περιστατικών και όχι των επειγόντων αποκλειστικά και μόνο για τη διατήρηση της ορθότητας και διαφάνειας της διαδικασίας ως προς τη τήρηση της λίστας προτεραιότητας επεμβατικών πράξεων, που κατατίθεται στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την αποφυγή καταστρατήγησης της για οποιοδήποτε λόγο και αιτία με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση και μόνο του συνόλου των πολιτών.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση παραβίασης της συγκεκριμένης διαδικασίας θα τηρούνται οι από το νόμο προβλεπόμενες διατάξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης