Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά που αποτελούσαν έσοδα παράνομου κυκλώματος στο οποίο εμπλέκονται ένας πρώην δήμαρχος, πέντε πολεοδόμοι και δεκαπέντε ιδιώτες.

Από το παραπάνω ποσό, 700.000 ευρώ εντοπίστηκαν στα σπίτια των υπαλλήλων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ήταν στην κατοχή των ιδιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 21 συλλήψεις, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται διευθύνσεις Πολεοδομίας.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται τουλάχιστον ένας πρώην δήμαρχος, υπάλληλοι της Πολεοδομίας, μηχανικοί, καθώς και άλλοι ιδιώτες.

Η έρευνα των αρχών έχει επικεντρωθεί στις πολεοδομίες Σιθωνίας και Προποντίδας, όπου οι υπάλληλοι φέρονται να έπαιρναν παράνομα χρήματα, από τους πολίτες, σχεδόν για όλες τις υπηρεσίες που προσέφεραν, από απλές διευκολύνσεις έως έκδοση πλαστών αδειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δράση του κυκλώματος περιλάμβανε συνεργασία με πολεοδόμους που φέρονται να αλλοίωναν έγγραφα προκειμένου να εγκρίνουν παράνομα αιτήματα, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο που εκμεταλλευόταν πλήρως το πολεοδομικό σύστημα.

Οι πολίτες που επιθυμούσαν να εκδώσουν άδειες οικοδομής ή να τακτοποιήσουν υποθέσεις αυθαιρέτων, προσέφευγαν σε μεσάζοντες του κυκλώματος, καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες που τους προσέφερε.

Μετείχαν και σε συμβούλια αρχιτεκτονικής

Οι συλληφθέντες, τόσο στελέχη της πολεοδομίας όσο και ιδιώτες (μηχανικοί και αρχιτέκτονες) μετείχαν σε συμβούλια αρχιτεκτονικής στα οποία αποφασίζεται η χορήγηση ή μη μίας άδειας, αναλόγως των διατάξεων που ισχύουν για την εκάστοτε περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση ήρθε στο φως ύστερα από ενδελεχή έρευνα που αποκάλυψε τη δράση του κυκλώματος, το οποίο φέρεται να εκμεταλλευόταν τη διαδικασία έκδοσης πολεοδομικών αδειών, προσφέροντας «διευκολύνσεις» έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκρίσεις για τις άδειες δίνονταν από το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχαν αρκετά από τα άτομα που συνελήφθησαν.

Η εγκληματική οργάνωση φαίνεται πως παρείχε υπηρεσίες που κάλυπταν από την έγκριση πολεοδομικών αδειών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, μέχρι την πλήρη διεκπεραίωση παράνομων αιτημάτων.

Με την κατάλληλη χρηματική αμοιβή, τα μέλη της οργάνωσης εξασφάλιζαν την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες.

Από 250 έως… 20.000 ευρώ το «γρηγορόσημο» – Ο τιμοκατάλογος των «πολεοδόμων» της Βόρειας Ελλάδας

«Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο» λέει η λαϊκή παροιμία και στην υπόθεση διαφθοράς στη Βόρεια Ελλάδα που ερευνά το Εσωτερικών Υποθέσεων φαίνεται ότι έχει πλήρη εφαρμογή.

Όποιος ήθελε να κάνει γρήγορα την δουλειά του ήξερε πως έπρεπε να πληρώσει «γρηγορόσημο» από 250 έως 1000 ευρώ στα μέλη του κυκλώματος που δρουν, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, εδώ και πολλά χρόνια. Από 1000 έως 20 χιλιάδες ευρώ κόστιζε η έγκριση κάποια παράνομης κατασκευής ώστε οι υπάλληλοι να κάνουν τα «στραβά μάτια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη των Αδιάφθορων» ελέγχοντας και τους καταλόγους του προσωπικού διαπίστωσαν ότι μόνο μια υπάλληλος έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια στις ελεγχόμενες πολεοδομίες.

Όλοι οι υπόλοιποι που περιλαμβάνονται στην δικογραφία ήταν για χρόνια στα ίδια πόστα.

Μέχρι αυτή την ώρα, έχουν συλληφθεί τα βασικά στελέχη του κυκλώματος και ανάμεσα τους είναι έξι υπάλληλοι πολεοδομίας, μεταξύ αυτών και οι διευθυντές των υπηρεσιών.

Επίσης, προέκυψε εμπλοκή δυο συγγενών τους ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν 13 ιδιώτες όπως μηχανικοί και τοπογράφοι που συνεργάζονταν με τα θύματα και τις πολεοδομίες.

Η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και οι αρχές συγκέντρωναν συνεχώς στοιχεία, ικανά ώστε να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

Στις κατ’ οίκον έρευνες που έγιναν αλλά και στα γραφεία των δυο πολεοδομιών έχουν βρεθεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ, τα οποία πρέπει να τα δικαιολογήσουν οι εμπλεκόμενοι ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι περίπου 600 χιλιάδες έχουν βρεθεί στα χέρια των έξι υπαλλήλων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης