Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Δανάη Μαραγκού
Στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία σε forum με θέμα την κυβερνοασφάλεια, τις στρατηγικές αναγνώρισης απειλών και τις επιχειρήσεις των Μυστικών Υπηρεσιών βρέθηκε ο πρώην Ελληνοαμερικανός Επιχειρησιακός Πράκτορας της CIA, Τζον Κυριάκου.
Κατά τη διάρκεια του forum ο πρώην Αξιωματούχος μίλησε στην κάμερα του Zougla.gr για την Ελλάδα, τις σχέσεις με την Τουρκία, τις ΗΠΑ, αλλά και τους κινδύνους που κατά την άποψή του, μπορούν να προκύψουν στη γεωπολιτική σκακιέρα. Αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία που έχουν οι Υπηρεσίες Πληροφοριών, όσον αφορά την ασφάλεια των χωρών, ενώ τόνισε ότι, σύμφωνα με την εμπειρία του, στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.
Ο Τζον Κυριάκου απαντά ξεκάθαρα για το τι έχει αλλάξει στις Υπηρεσίες Πληροφοριών τα τελευταία χρόνια, για το ποια κατά την άποψή του Υπηρεσία είναι η πιο αποτελεσματική παγκοσμίως, ενώ δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση για το ποια θα μπορούσε να είναι η στάση των ΗΠΑ, εάν η χώρα μας με τη γειτονική Τουρκία έρθουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση.
Ακόμα εξηγεί τις διαφορές των νέων στελεχών των Μυστικών Υπηρεσιών σε σχέση με άλλες εποχές, και στέλνει το δικό του μήνυμα στους Έλληνες.
Δείτε όλα όσα είπε στην κάμερα του Zougla.gr:
Ποιος είναι ο Tζον Κυριάκου
Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσυζητημένους ανθρώπους στον κόσμο της Κατασκοπείας και της Αντιτρομοκρατίας. Έχει υπηρετήσει ως Αναλυτής και Αξιωματικός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, και Ανώτερος Ερευνητής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας σε θέματα αντιτρομοκρατίας.
Στα 14 χρόνια υπηρεσίας, ηγήθηκε σε κρίσιμες αποστολές, όπως τη σύλληψη του Άμπους Ζουμπέιντα, Ανώτατου Στελέχους της Αλ Κάιντα, στο Πακιστάν το 2002.
Ήταν ο πρώτος Αξιωματούχος της Κυβέρνησης των ΗΠΑ που επιβεβαίωσε, το Δεκέμβριο του 2007, ότι το «waterboarding» (μορφή βασανιστηρίου) χρησιμοποιήθηκε για την ανάκριση κρατουμένων της Αλ Κάιντα, το οποίο χαρακτήρισε βασανιστήρια. Η αποκάλυψή του αυτή προκάλεσε έντονες συζητήσεις σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις 22 Οκτωβρίου του 2012, ομολόγησε ένοχος για την αποκάλυψη της ταυτότητας ενός συναδέλφου της CIA. Ήταν ο πρώτος Αξιωματικός της CIA που καταδικάστηκε για διαβίβαση διαβαθμισμένων πληροφοριών σε δημοσιογράφο, παρόλο που ο δημοσιογράφος δεν δημοσίευσε το όνομα του Πράκτορα. Καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση στις 25 Ιανουαρίου του 2013 και εξέτισε την ποινή του από τις 28 Φεβρουαρίου του 2013 έως τις 3 Φεβρουαρίου του 2015.
Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, ποτέ δεν έλαβε μέρος σε βασανιστήρια, αλλά ξαφνικά βρέθηκε ως ο αποδιοπομπαίος τράγος, έναντι κατηγοριών προερχόμενες από την Υπηρεσία, αλλά και τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους, οι οποίοι επιχειρούσαν να καλύψουν τις τακτικές από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Μετά την αποφυλάκισή του κυκλοφόρησε τρία εγχειρίδια που περιέχουν μυστικές οδηγίες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ. Οδηγίες για τα ψέματα και πώς να τα λες με τρόπο που να φαντάζουν αληθινά, αλλά και τεχνικές αποφυγής δύσκολων καταστάσεων στην καθημερινότητα ενός απλού ανθρώπου.