Δεκτή έγινε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, η ένσταση κατηγορουμένων προκειμένου να μην καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορητηρίου ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής.

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων υπέβαλε σήμερα στο δικαστήριο ένσταση ώστε ο πρώην υπουργός να μην καταθέσει, καθώς, όπως ανέφεραν, η γνώση που έχει για την υπόθεση προήλθε από την συμμετοχή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που είχε ασχοληθεί με τις αποκαλούμενες ιερές ανταλλαγές, όταν αναζητήθηκαν ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών.

Η ένσταση αφορούσε το γεγονός ότι με την συμμετοχή του ο πρώην υπουργός στην εν λόγω Επιτροπή θεωρείται ότι έχει ενεργήσει ως προανακριτικός υπάλληλος και βάσει του κώδικα ποινικής δικονομίας δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Η ένσταση, με ανάλογη Εισαγγελική πρόταση, έγινε ομόφωνα δεκτή από το δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι η πλευρά των δύο βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου δεν προσυπέγραψε την ένσταση, αφήνοντας στην κρίση του δικαστηρίου το θέμα που τέθηκε.

Ο Γ. Πεταλωτής με δηλώσεις του, αφού είχε ξεσπάσει η υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» είχε αναφερθεί σε «σκάνδαλο» και σε «ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας».