Ανακοίνωση διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης εξέδωσε το Σωματείο Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ στην Αττική με αφορμή το αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε χθες (Τρίτη 1/8) στον Κολωνό.

Υπενθυμίζεται, πως το περιστατικό ξεκίνησε από την οδό Αχιλλέως 19 στην Ομόνοια, όπου οι αστυνομικές αρχές έλαβαν σήμα για ληστεία σε τράπεζα. Αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, ακολούθησε καταδίωξη του δράστη ο οποίος στη συνέχεια τους απείλησε με μαχαίρι. Ο δράστης δέχθηκε τέσσερις σφαίρες, 3 στην κοιλιακή χώρα και μία στον μηρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο εισαγγελέας έκρινε ότι ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε έπρεπε να καταστεί κατηγορούμενος. Στη συνέχεια ελήφθη προανακριτική απολογία του, κρατήθηκε και σήμερα μετήχθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, του απαγγέλθηκε κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και για διενέργεια παρανόμου πυροβολισμού εξουδετέρωσης χωρίς να του αναγνωριστεί η κατάσταση νόμιμης άμυνας, τον παρέπεμψε σε ανακριτή στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας.

Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω διαδικασιών, είναι να εξακολουθεί η κράτησή του από εχθές και να διανυκτερεύσει και απόψε στα κρατητήρια της Γ.Α.Δ.Α. μέχρι τουλάχιστον και την απολογία του αύριο 3/8 ενώπιον του ανακριτή, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το σωματείο.

Το κείμενο της διαμαρτυρίας του ΣΕΦΕΑΑ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είμαστε το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών εξ Ειδικών Φρουρών και των Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 1/8/2023 έλαβε χώρα περιστατικό στον Κολωνό, με άτομο το οποίο προηγουμένως είχε ενεργήσει ληστεία σε τράπεζα και το οποίο κατά τη διάρκεια της προσπάθειας των συναδέλφων μας να τον συλλάβουν, τους επιτέθηκε με προφανή ανθρωποκτόνο δόλο, κραυγάζοντας ότι θα τους σκοτώσει. Ένας εκ των συναδέλφων μας βρέθηκε απέναντι στον δράστη και μολονότι ενέργησε όλα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα για να τον πείσει να παύσει την άδικη και παρούσα ανθρωποκτόνο δράση και επίθεσή του, δυστυχώς εκείνος επιχείρησε να τον πλήξει με το μαχαίρι που έφερε.

Ειδικότερα, κατά τις μαρτυρίες ο δράστης βρισκόταν ένα βήμα μακριά του κραδαίνοντας το μαχαίρι, με προφανή σκοπό να τον πλήξει και φωνάζοντας «θα σε σκοτώσω», οπότε ο αστυνομικός και Συνάδελφός μας, ευρισκόμενος σε προφανή κατάσταση άμυνας πυροβόλησε εναντίον του, στοχεύοντας στο κάτω μέρος του σώματός του και τον έπληξε στην κοιλιακή χώρα.

Αμέσως μετά ο δράστης ασφαλίστηκε με χειροπέδες και έλαβε άμεση ιατρική βοήθεια διακομιζόμενος στο Νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», όπου αφού χειρουργήθηκε δεν διατρέχει πλέον οποιοδήποτε κίνδυνο.

Όλα τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται τόσο από ευκρινέστατο βιντεοληπτικό υλικό, όσο και από δεκάδες μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων.

Αίφνης, όμως, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Εισαγγελέας έκρινε ότι ο συνάδελφος πρέπει να καταστεί κατηγορούμενος, ελήφθη προανακριτική απολογία του, κρατήθηκε και σήμερα μετήχθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, του απαγγέλθηκε κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και για διενέργεια παρανόμου πυροβολισμού εξουδετέρωσης και, χωρίς να του αναγνωριστεί η καταφανής κατάσταση νόμιμης άμυνας αλλά και με προφανή βιασύνη και προχειρότητα τον παρέπεμψε σε Ανακριτή, στα πλαίσια μάλιστα της αυτόφωρης διαδικασίας.

Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω πρόχειρων διαδικασιών, είναι να εξακολουθεί η κράτησή του από εχθές και να διανυκτερεύσει και απόψε στα κρατητήρια της Γ.Α.Δ.Α. μέχρι τουλάχιστον και την απολογία του αύριο 03/08/2023 ενώπιον του κ. Ανακριτή.

Μας προξενεί αληθινά αλγεινή εντύπωση η εκ μέρους της εισαγγελίας αντιμετώπιση μιας τέτοιας, τόσο ξεκάθαρης υπόθεσης και μάλιστα με ιδιαίτερη προχειρότητα και βιασύνη παραπομπής στην κύρια ανάκριση με τη διαδικασία μάλιστα του αυτοφώρου.

Επίσης, δημιουργείται η εύλογη απορία, τι θα έπρεπε να έχει πράξει ο συνάδελφος προ της άμεσα επικείμενης πλήξης του με το μαχαίρι από τον δράστη, σύμφωνα με τον επιληφθέντα κ. Εισαγγελέα, εκτός από το να αμυνθεί για την υπεράσπιση της ζωής του, των συναδέλφων του και της εφαρμογής του Νόμου, όπως και έπραξε.

Επίσης, τι μήνυμα αποπνέουν τέτοιου είδους συμπεριφορές απέναντι στους πολίτες, που Δικαιοσύνη και Αστυνομία τις θεωρούν ασπίδα τους και υπερασπιστή!

Τι μήνυμα αποπνέουν τέτοιου είδους συμπεριφορές στους αστυνομικούς που με αυτοθυσία βάζουν το σώμα τους μπροστά στο μαχαίρι του κακοποιού.

Εκτιμούμε ότι δεν θέλουμε έναν αστυνομικό θεατή στο έγκλημα προ του φόβου και της ταλαιπωρίας από τη Δικαιοσύνη, αλλά έναν αστυνομικό αποφασιστικό που στα πλαίσια του νόμου καταβάλλει τα μέγιστα για την κοινωνία και τους φιλήσυχους και νομοταγείς πολίτες της.

Αναμένουμε την αυτονόητη ηθική και νομική δικαίωση του συναδέλφου μας που προφανώς του παρέχουμε νομική συνδρομή και την θεσμική προστασία όλων των μάχιμων αστυνομικών, θεωρώντας επίσης αυτονόητη την ευαισθητοποίηση όλων των συναρμόδιων θεσμικών λειτουργών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης