Προανάκριση για τον εξαβράγχιο γκρίζο καρχαρία, που την περασμένη Παρασκευή 21 Απριλίου, πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων στη θαλάσσια περιοχή της Χρυσής, διενεργεί το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας και η Αστυνομία. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η οργάνωση Isea προχώρησε σε καταγγελία, ζητώντας να ερευνήσουν οι αρμόδιες Αρχές αν έχουν παραβιάσει τους νόμους οι ψαράδες και όσοι άλλοι ενεπλάκησαν σε αυτήν την υπόθεση.

Η Isea υποστηρίζει ότι βάσει ενός Προεδρικού Διατάγματος του 1981 το συγκεκριμένο είδος είναι προστατευόμενο, ενώ υποστηρίζει ακόμη ότι το ψάρι κακοποιήθηκε πριν εκπνεύσει και μεταφέρθηκε για πώληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι πράγματι το καρχαριοειδές, πριν ακόμα αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί το είδος του, μεταφέρθηκε σε ψαρομανάβικο της Ιεράπετρας, όπου, όπως είναι λογικό, συγκεντρώθηκαν και αρκετοί βετεράνοι αλιείς για να κάνουν την αυτοψία τους και την αναγνώρισή του.

Ο κ. Μανόλης Φραγκιαδάκης εκείνο το μεσημέρι μάς είπε τη γνώμη του. «Είναι κάποιο είδος “σαπουνά” που εμείς εδώ στην Ιεράπετρα δεν το τρώμε και δεν το εμπορευόμαστε. Δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. Κακώς τον έφεραν στο ψαρομανάβικο, γιατί δεν έχει καμιά εμπορική αξία. Η γεύση του είναι σαν να τρως αφρό από σαπούνι και γι’ αυτό τον λέμε “σαπουνά”. Αυτά τα ψάρια ήταν πάντα μεγάλος μπελάς για τους ψαράδες της νότιας Κρήτης, όταν έμπλεκαν στα δίχτυα του ψαροκάικου», πρόσθεσε ο κ. Φραγκιαδάκης, που διατηρεί και εκείνος πλέον ψαρομανάβικο στην περιοχή της Αλυκής.

Πηγή: neakriti.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης