Απίστευτο κι όμως αληθινό: Οι «πράσινοι» Δήμοι Διονύσου και Κηφισιάς ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα πυροπροστασίας οικισμών του ΥΠΕΝ, όπως αποκαλύπτει η «Ζούγκλα»!

Κι αυτό την ίδια στιγμή που ήδη 12 Δήμοι έχουν ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου… Κορυδαλλού, που διαθέτει κυρίως αστικές περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογραμμίζουμε ότι οι Δήμοι Διονύσου και Κηφισιάς είναι δύο Δήμοι με πολύ μεγάλη επικινδυνότητα, κυρίως λόγω των δασικών περιοχών που υπάρχουν κοντά σε αστικές περιοχές αλλά και των εκατοντάδων ακαθάριστων οικοπέδων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα «κόκκινα» κάθε καλοκαίρι…

Επίσης, έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις πυρκαγιές και δικαιολογημένα υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη ανησυχία των κατοίκων.

Δεν γνωρίζουμε αν η καθυστέρηση ένταξης των δύο Δήμων οφείλεται σε ευθύνη των ίδιων ή του ΥΠΕΝ που εξετάζει και εγκρίνει τις προτάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρούμε όμως απαράδεκτο, σε κάθε περίπτωση, να συμβαίνει κάτι τέτοιο.  Γι’ αυτό θα παρακολουθούμε στενά το θέμα.

Σημειώνουμε ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 20 Ιουνίου, δηλαδή σε λίγες μέρες…

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, στην οποία αναφέρονται οι 12 πρώτοι Δήμοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα:

Οι 12 πρώτοι δήμοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα – πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, που αφορά σε «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση», κατόπιν άμεσης επεξεργασίας των φακέλων των υποβληθέντων αιτημάτων.

Ο λόγος, συγκεκριμένα, για τους δήμους: Θέρμης, Πεντέλης, Ερμιονίδας, Κρωπίας, Κορινθίων, Φυλής, Αχαρνών – Θρακομακεδόνων, Λαυρεωτικής, Πάτμου, Ρεθύμνου, Χαϊδαρίου και Κορυδαλλού.

Οι σχετικές αποφάσεις για την ένταξη -κατ’ απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας- αυτών των 12 δήμων στην πρωτοβουλία, υπογράφηκαν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, από τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Γιάννη Ανδρουλάκη.

Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Οι πόροι προέρχονται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών, μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.

Η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτημάτων από τους δικαιούχους δήμους θα παραμείνει ανοικτή έως και την 20ή Ιουνίου 2024 και οι εντάξεις θα ολοκληρωθούν έως την 30ή Ιουνίου 2024.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης