Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο της Ηλείας όπου η πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Με το πρώτο φως του ήλιου σηκώθηκαν ξανά τα εναέρια μέσα ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις. Το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει στο μέτωπο που εκτείνεται από ο χωριό Λάτας έως το χωριό Πρόδρομος ενώ διάσπαρτες εστίες υπάρχουν σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή των ορεινών του νομού.

Αυτήν την ώρα επί τόπου επιχειρούν 154 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 6 πεζοπόρα τμήματα, 6 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής (22/6) από την Αχαΐα κα έως το απόγευμα λόγω των ισχυρών ανέμων είχε περάσει στην Ηλεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει έως τώρα αγροτοδασικές εκτάσεις και έχει προκαλέσει επίσης καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις αλλά και σε κατοικίες.

Καλύτερη εικόνα εμφανίζει η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Αλποχωρίου όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες. Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα και 19 οχήματα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπαράζ εκκενώσεων σε Αχαΐα και Ηλεία

Συνολικά 26 μηνύματα εστάλησαν από το 112 από τα οποία τα 13 για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας. Το τελευταίο μήνυμα του 112 αφορούσε σε εκκένωση του χωριού Λάτας προς Σιμόπουλου.

Όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εστίαζαν το βράδυ στην περιοχή της Πηνείας, όπου υπήρχαν τα περισσότερα προβλήματα. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ερυμάνθου Αχαΐας Θεόδωρος Μπαρής έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη νύχτα. «Παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι υπάρχουν παντού διάσπαρτες εστίες που με την παραμικρή ενίσχυση των ανέμων αναζωπυρώνονται» σημείωσε. Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «οι πληροφορίες που έχω είναι ότι έχουν καεί σπίτια και αποθήκες, ενώ υπάρχουν και μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. Ωστόσο την έκταση των καταστροφών θα την δούμε το πρωί και πάντως μετά την κατάσβεση της φωτιάς».

 

Πότε θα εξασθενήσουν οι άνεμοι

Σημειώνεται πως ο κίνδυνος για πυρκαγιά παραμένει πολύ υψηλός και σήμερα Σάββατο (22/6) σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή θα επιμείνουν άλλα ο υδράργυρος θα υποχωρήσει από τους 40 βαθμούς Κελσίου στους 35-39.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης το βράδυ της Παρασκευής (21/6) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. «Το Σάββατο 22 Ιουνίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει άλλα και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και για αύριο. Τονίζουμε ότι η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμοδίων αρχών».

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

 

Η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακές εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη πολιτική για να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφύγουν τις ενέργειες στο ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλάδων ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπόρια, συγκόλληση. , η χρήση υπαίθριων ψησταρίων, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να προωθήσουν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilection.gov.gr.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης