Σε άλλο ένα ευρωπαϊκό στόχαστρο, -εκτός από εκείνο των οικονομικών-, κατάφερε να μπει η χώρα μας, σε εκείνο της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τις κάθε είδους ρατσιστικές επιθέσεις (και όχι μόνο), να αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απέχει πολύ από το να τιμά τη χώρα μας.

Cecilia Malmstrom ονομάζεται η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα «Εσωτερικών Υποθέσεων», η οποία εκφράζει την «τεράστια ανησυχία της Ένωσης για τα κρούσματα βίας που εκδηλώνονται στην Ελλάδα», στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

«Η ελληνική κοινωνία έχει τον πρώτο ρόλο στην αντιμετώπιση της βίας», είπε χαρακτηριστικά η Σουηδός Επίτροπος, φέρνοντας τον κάθε πολίτη ενώπιον των ευθυνών του, όσον αφορά την πλήρη απομόνωση των απολύτως συγκεκριμένων και εγκληματικών εκείνων πυρήνων που αναγόρευσαν τη μισαλλοδοξία σε… ιδεολογία.

Βέβαια, αναφερόμενη στον υπό μελέτη αντιρατσιστικό νόμο, δεν παρέλειψε να εκφραστεί θετικά και στα βήματα που φαίνεται πως θέλει να κάνει η χώρα μας, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως, ανάλογα νομοθετικά πλαίσια υπάρχουν και σε άλλες χώρες.

Παρά τα όποια όμως θετικά βήματα, η Malmstrom επισήμανε πως «ένας νόμος, από μόνος του, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα, και στο σημείο αυτό η ελληνική κοινωνία έχει τον πρώτο ρόλο».

Η Επίτροπος επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις άθλιες κράτησης των μεταναστών καθώς και στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πρόσφυγες από τη Συρία, καθώς «προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φρικαλεότητες της χώρας τους».

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης