Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Σημαντική παρέμβαση για την λειτουργία των παιδικών χαρών του δήμου Ελευσίνας όπου οι περισσότερες εξ αυτών λειτουργούν χωρίς πιστοποίηση καταλληλότητα και άρα παραμένουν ανοιχτές παράνομα, φιλοξενώντας καθημερινά δεκάδες παιδάκια σημειώθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας, καθώς ο προϊστάμενός της Αντώνης Ελευθεριάνος, έδωσε εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με διττό στόχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο εκείνους που μετέχουν στην επιτροπή ελέγχου των παιδικών χαρών και έχουν την ευθύνη ελέγχου των χώρων, όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες ειδικά του καθ’ ύλην αρμόδιου αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης  Χαράλαμπου Σεμερτζίδη που έχει την αρμοδιότητα μεταξύ άλλων και για την σύννομη λειτουργία των παιδικών χαρών του δήμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, ήδη ανατέθηκε η κατεπείγουσα έρευνα σε εισαγγελέα.

Δίνεται εντολή για διερεύνηση αδικημάτων, που διώκονται αυτεπάγγελτα, δηλαδή με πρωτοβουλία του εισαγγελέα, χωρίς να χρειάζεται μήνυση, για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο, παράβαση καθήκοντος κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελική έρευνα προκλήθηκε κατόπιν της δημοσιογραφικής έρευνας του ZOUGLA όπου στο άρθρο με τίτλο  «Ελευσίνα: Ακόμα 6 Παιδικές χαρές… ακατάλληλες και επικίνδυνες για παιχνίδι» αναδείχθηκε η επικίνδυνη κατάσταση που βρίσκονται σχεδόν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του δήμου Ελευσίνας τους οποίους επισκέπτονται καθημερινά μικρά παιδιά για να ψυχαγωγηθούν.  

Οι εικόνες που καταγράφηκαν από την ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr αναδεικνύουν τόσο τους άμεσους κινδύνους που διατρέχουν οι μικροί επισκέπτες αλλά και την αδιαφορία των αρμοδίων για την αποκατάσταση των χώρων. 

Ανοιχτό φρεάτιο και λάμα στο «λάστιχο ασφαλείας»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκατάλειψης αποτελεί ακόμα μία παιδική χαρά που βρίσκεται στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και Αριστείδου στην Άνω Ελευσίνα στην οποία όπως αναφέρουν γονείς που επικοινώνησαν με την ηλεκτρονική εφημερίδα zougla «ζητάμε να φτιάξουν την παιδική χαρά και αδιαφορούν, υπάρχει ανοιχτό φρεάτιο μέσα στον χώρο με καλώδια και κανείς δεν ενδιαφέρεται να το κλείσει, κινδυνεύουν να πέσουν μέσα παιδιά».

Χαλίκια αντί για πλαστικούς τάπητες ασφαλείας

Η ίδια εικόνα εγκατάλειψης και στην παιδική χαρά της παραλίας πλησίον του δημοτικού κινηματογράφου και λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική πλατεία Ελευθερίας, όπου καθημερινά δεκάδες παιδάκια βρίσκονται εκεί για να παίξουν.

Σπασμένες παιδικές κούνιες και κάδοι

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η τραγική και επικίνδυνη κατάσταση ακόμα ενός κοινόχρηστου χώρου της παιδικής χαράς που βρίσκεται παράλληλα με την οδό Κομνηνών στην περιοχή του Αεροδρομίου. Αυτός ο χώρος λειτουργεί  χωρίς να ικανοποιεί καμία από τις απαιτήσεις του νόμου. Ξηλωμένοι τάπητες, σπασμένα παιχνίδια και κάδοι στη μέση της πλατείας.

Σκουριασμένα και διαβρωμένα παιχνίδια

Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στην παιδική χαρά που βρίσκεται απέναντι από το Jumbo, χαλίκια, ξύλινα διαβρωμένα παιχνίδια από την αλμύρα της θάλασσας και στύλοι φωτισμού τυλιγμένοι με πλαστικές ταινίες στις ενώσεις με το ηλεκτρικό ρεύμα. Ένας χώρος που αποτελεί καθημερινή λύση για δεκάδες γονείς που έρχονται μιας και η συγκεκριμένη παιδική χαρά βρίσκεται εντός της μαρίνας σκαφών.

Παιδική χαρά «παγίδα» για παιδιά ΑΜΕΑ

Πριν από δύο χρόνια με την χορηγία των ΕΛΠΕ κατασκευάστηκε μία νέα και σύγχρονη παιδική χαρά, προσβάσιμη για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, πλησίον του γηπέδου Τάκης Βογιατζής. Η σημερινή εικόνα αυτού του νέου χώρου είναι απογοητευτική. Ανοιχτά φρεάτια «παγίδες» περιμετρικά της παιδικής χαράς, τσιμεντένιες βάσεις με καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς τα φωτιστικά αλλά και νεκρά ζώα αποτελούν την καθημερινή εικόνα που αντικρύζουν οι γονείς που επισκέπτονται αυτόν τον χώρο παιχνιδιού με τα παιδιά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης